THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Mucormycose

Mucormycose (phycomycosis) is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel van de groep van de Mucorales.

Mucormycose wordt door inademing van sporen veroorzaakt. De aandoening tast meestal de neus en hersenen (rinocerebrale mucormycose) aan en is een ernstige en potentieel dodelijke infectie. Deze vorm van mucormycose komt meestal voor bij patiënten met een door ziekte verminderde afweer, zoals onbehandelde diabetes mellitus. Een andere plaats die vaak wordt geïnfecteerd, is de long. In zeldzame gevallen worden de huid en het spijsverteringskanaal aangetast.

Symptomen en diagnose

De symptomen van rinocerebrale mucormycose zijn onder andere pijn, koorts en een infectie van de oogkas (orbitale cellulitis) waarbij het aangetaste oog uitpuilt (proptosis). Er loopt pus uit de neus. Het gehemelte (palatum), de botten van de aangezichtsschedel rond de oogkassen of de neusbijholten en het neustussenschot (septum) kunnen door de infectie worden aangetast. Infectie in de hersenen kan epileptische aanvallen, gedeeltelijke verlamming en coma veroorzaken.

Mucormycose in de longen veroorzaakt koorts, hoesten en soms ademhalingsproblemen.

Omdat de symptomen van mucormycose op die van andere infecties lijken, is het niet altijd mogelijk de diagnose onmiddellijk te stellen. De diagnose wordt meestal gesteld wanneer het organisme in weefselmonsters wordt aangetoond en wordt gekweekt.

Prognose en behandeling

Iemand met mucormycose wordt meestal behandeld met amfotericine B dat intraveneus wordt gegeven of direct in de ruggenmergvloeistof (liquor) wordt geïnjecteerd. Geïnfecteerd weefsel kan chirurgisch worden verwijderd. Bij mensen met diabetes mellitus dient de bloedglucosespiegel gereguleerd te worden. De ziekte is zeer ernstig en veel patiënten overlijden.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Histoplasmose

Next: Paracoccidioïdomycose

Figures
Tables
Disclaimer