THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Immunotherapie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Immunotherapie

Het doel van immunotherapie is de afweer van het lichaam tegen kanker te stimuleren. Bij sommige vormen van immunotherapie wordt een vaccin gebruikt dat gemaakt is van antigenen uit tumorcellen. Een dergelijk vaccin moet de aanmaak van antilichamen of immuuncellen (T-lymfocyten) door het lichaam bevorderen. Extracten van verzwakte tuberkelbacteriën, waarvan bekend is dat ze het immuunsysteem stimuleren, hebben een goed resultaat bij blaaskanker nadat ze plaatselijk worden aangebracht. Tot nu toe zijn nog geen andere vaccins bruikbaar gebleken bij de behandeling van kanker.

Bij een behandeling met monoklonale antilichamen gebruikt men experimenteel geproduceerde antilichamen tegen bepaalde eiwitten op het celoppervlak. Trastuzumab is zo'n antilichaam. Dit middel is effectief bij vrouwen met borstkanker in een vergevorderd stadium wanneer het alleen wordt gegeven of in combinatie met diverse cytostatica. Rituximab kan zinvol zijn bij lymfomen en chronische lymfatische leukemie. Gemtuzumab ozogamicine, een combinatie van een antilichaam en een geneesmiddel, is werkzaam bij sommige patiënten met acute myeloïde leukemie. Antilichamen gekoppeld aan een radioactieve isotoop kunnen worden gebruikt om rechtstreeks straling aan kankercellen af te geven.

Biologische-responsmodulators worden gebruikt ter vergroting van het vermogen van het immuunsysteem om kankercellen op te sporen en te vernietigen, bijvoorbeeld door gezonde cellen te stimuleren om chemische boodschappers (mediators) te produceren. Interferon (waarvan verschillende vormen bestaan) is de bekendste en meest toegepaste biologische-responsmodulator. Bijna alle menselijke cellen produceren van nature interferon, maar interferon kan ook kunstmatig worden gemaakt met behulp van recombinanttechnologie. Interferon speelt een rol bij de behandeling van verschillende vormen van kanker, ook al is het werkingsmechanisme niet volledig bekend. Bij ongeveer 30% van de patiënten met het Kaposi-sarcoom, bij de meeste patiënten met chronische myeloïde leukemie en bij 10 tot 15% van de patiënten met nierkanker en maligne melanoom is een duidelijke respons op interferon opgetreden.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Chemotherapie

Next: Combinatietherapie

Figures
Tables
Disclaimer