THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Neuspoliepen
Back to Top

Section

Subject

Topics

Neuspoliepen

Poliepen zijn veelvoorkomende druppelvormige uitgroeiingen van het neusslijmvlies die kunnen ontstaan rond de uitmonding van de neusbijholten.

In tegenstelling tot poliepen in de dikke darm of blaas duiden zij niet op een verhoogd risico van kanker, maar zijn slechts het gevolg van prikkeling en ontsteking waarbij erfelijke factoren vaak een rol spelen. Er kan een biopt van de poliep worden genomen om kanker uit te sluiten.

Poliepen kunnen tijdens een infectie ontstaan en verdwijnen wanneer de infectie voorbij is, maar kunnen ook langzaam opkomen en dan blijven bestaan. Veel mensen weten niet dat ze neuspoliepen hebben, hoewel ze misschien last hebben van neusverstopping, een loopneus, chronische infecties en verminderde reukzin.

Mensen met neuspoliepen kunnen zeer allergisch zijn voor acetylsalicylzuur en andere niet-steroïde anti-inflammatoire preparaten (NSAID's). Ook ontwikkelt zich bij hen vaak astma.

Poliepen kunnen verschrompelen of verdwijnen door een neusspray of orale tabletten met corticosteroïden te gebruiken. Operatieve verwijdering met behulp van de endoscoop is nodig als poliepen de luchtdoorgang blokkeren of veelvuldige infectie van de neusbijholten veroorzaken doordat de afvoer uit de bijholten wordt belemmerd. Poliepen groeien vaak weer aan, tenzij de onderliggende oorzaak (irritatie, allergie, infectie) wordt behandeld. Het gebruik van een neusspray met corticosteroïden kan de aangroei van poliepen afremmen of voorkomen. Soms moet regelmatig endoscopische behandeling plaatsvinden.

illustrative-material.figure-short 1

Poliepvorming in de neus

Poliepvorming in de neus

Poliepen ontstaan gewoonlijk in het gebied waar de bijholten uitmonden in de neusholten, vaak vanuit het neustussenschot. Zij kunnen de afvoer vanuit de neusbijholten blokkeren. Daardoor kan zich vocht in de afgesloten bijholten ophopen, waardoor een bijholteontsteking ontstaat. Neus en bijholtepoliepen kunnen operatief worden verwijderd of met neusspray met corticosteroïden worden behandeld. Vaak worden beide behandelmethoden na elkaar toegepast.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Rhinitis

Next: Sinusitis

Figures
Tables
Disclaimer