THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Vestibulitis nasalis

Vestibulitis nasalis is een infectie van het gebied direct achter de neusgaten (het vestibulum nasi).

Kleine infecties bij de neusopening, meestal veroorzaakt door Stafylokokken, kunnen leiden tot ontsteking van de haarzakjes van de neusharen (folliculitis) en soms tot korstjes rond de neusopeningen. Deze infecties genezen meestal met een zalf met bacitracine.

Ernstigere infecties leiden tot steenpuisten (furunkels) in het neusgat. Steenpuisten kunnen zich tot een onderhuidse infectie (cellulitis) van de neuspunt uitbreiden. Infecties in dit gedeelte van het gezicht zijn zorgwekkend, omdat hier vandaan aders naar de hersenen lopen. Er kan een levensbedreigende toestand ontstaan aangeduid als sinus-cavernosustrombose als de infectie zich via deze aders naar de hersenen verspreidt. (see Aandoeningen van de oogkasSidebar)

Furunkels in de neusopening moeten daarom worden behandeld met een oraal antibioticum. Tevens wordt ook wel driemaal daags gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten een warm, vochtig verband aangebracht. Grote steenpuisten of steenpuisten die niet op behandeling met antibiotica reageren, moeten mogelijk operatief worden gedraineerd.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Neusbloedingen

Next: Rhinitis

Figures
Tables
Disclaimer