THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Acute otitis media

Acute otitis media is een bacteriële of virale infectie van het middenoor.

Acute otitis media ontstaat door een infectie door virussen of bacteriën vaak als complicatie van een verkoudheid. Acute otitis media komt vaker bij kinderen dan bij volwassenen voor. Volwassen en oudere kinderen hebben dezelfde symptomen en worden op dezelfde wijze behandeld. (see Acute middenoorontsteking)

Het geïnfecteerde oor is pijnlijk en het trommelvlies is rood en staat bol. Bij de meeste patiënten geneest acute otitis media vanzelf. Maar omdat moeilijk is te voorzien bij wie dit niet het geval is, behandelen sommige artsen de patiënten met antibiotica als amoxicilline. Paracetamol of niet-steroïde anti-inflammatoire preparaten (NSAID's) (see Niet-steroïde anti-inflammatoire preparaten (NSAID's)) kunnen de pijn verlichten. Een neusspray met xylometazoline kan helpen en antihistaminica zijn zinvol bij allergie, maar niet bij een verkoudheid.

Als iemand last heeft van hevige en aanhoudende pijn en koorts en het trommelvlies staat bol, kan een arts een paracentese uitvoeren, waarbij een sneetje in het trommelvlies wordt gemaakt zodat vocht uit het middenoor kan afvloeien. De opening, die het gehoor niet aantast, geneest vrijwel altijd vanzelf. Bij mensen die herhaaldelijk te maken krijgen met terugkerende otitis media moet mogelijk een drainagebuisje (trommelvliesbuisje) in het trommelvlies worden aangebracht. (see Aandoeningen van keel, neus en orenFigures)

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Myringitis

Next: Otitis media seromucosa

Figures
Tables
Disclaimer