THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Kanker van de neus en neusbijholten

Kanker van de neus en neusbijholten ontstaat voornamelijk in de kaakholten en de zeefbeenholten. (see Aandoeningen van de neus en neusbijholtenFigures)

Deze vorm van kanker is zeldzaam in Nederland, maar niet in Japan en onder de Bantoebevolking van Zuid-Afrika. De oorzaak van deze vorm van kanker is niet bekend. Wel staat vast dat deze vaker voorkomt bij mensen die regelmatig bepaalde soorten hout- en metaalstof inademen. Chronische sinusitis wordt niet als een oorzaak van deze vorm van kanker beschouwd.

Doordat de tumor in de bijholten ruimte heeft om te groeien, krijgen de meeste mensen pas in een gevorderd stadium symptomen, onder meer pijn, het gevoel alsof de neus verstopt is, dubbelzien, neusbloedingen en loszittende gebitselementen in het kaakbeen onder de betreffende holte. Deze symptomen zijn het gevolg van de druk van de tumor op omliggende weefselstructuren.

Kanker van de neusbijholten wordt behandeld met een combinatie van chirurgie en radiotherapie. Dankzij de recente vooruitgang in de operatietechnieken kunnen tumoren nu in hun geheel worden verwijderd zonder onaangetaste delen van het gezicht (zoals het oog) te beschadigen en kan het uiterlijk beter worden gereconstrueerd. Hoe eerder de kanker wordt behandeld, des te beter de prognose. Maar de overlevingskans is over het algemeen klein. Slechts ongeveer 10 tot 20% van de mensen leeft na het stellen van de diagnose langer dan vijf jaar.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Kanker van het strottenhoofd

Next: Kanker van de neus-keelholte

Figures
Tables
Disclaimer