THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Levermetastasen

Levermetastasen zijn tumoren die vanuit andere plaatsen in het lichaam naar de lever zijn uitgezaaid.

Levermetastasen zijn meestal afkomstig uit de longen, borst, dikke darm, alvleesklier of de maag. Ook bij leukemie (kanker van witte bloedcellen) en lymfoom (kanker van het lymfestelsel) kan de lever worden aangetast. Soms is de ontdekking van een levermetastase de eerste aanwijzing dat de patiënt elders in het lichaam kanker heeft.

Symptomen

Vaak zijn de eerste symptomen gewichtsverlies en een slechte eetlust. Er kan koorts optreden. De lever is vaak vergroot en hard en kan drukgevoelig zijn. De lever voelt ook vaak knobbelig aan. Soms is de milt vergroot, vooral als de kanker in de alvleesklier is begonnen. In het begin heeft de patiënt geen of lichte geelzucht (een gelige verkleuring van de huid en het oogwit), tenzij de tumor de galwegen afsluit. Later kan de buikholte opzetten door vochtophoping, een aandoening die ‘ascites' wordt genoemd (see Ascites). De geelzucht verslechtert progressief in de weken voordat de patiënt overlijdt. Ook kan de patiënt verward en slaperig worden door ophoping van giftige stoffen in de hersenen. Deze aandoening wordt ‘leverencefalopathie' genoemd (see Leverencefalopathie).

Diagnose

In de vroege stadia van de ziekte is de diagnose vaak moeilijk te stellen, maar dit wordt in de latere stadia gemakkelijker. De tumoren veroorzaken vaak leverbeschadiging, waardoor dit orgaan niet langer goed functioneert en bij leverfunctietests afwijkende resultaten oplevert. Met behulp van echografie en CT- en MRI-scans van de lever kunnen de tumoren worden opgespoord, maar met deze technieken kunnen kleine tumoren niet altijd worden ontdekt en blijft het lastig om tumoren van cirrose of andere afwijkingen te onderscheiden.

De diagnose wordt in slechts ongeveer 75% van de gevallen bevestigd door middel van een leverbiopsie, waarbij met een naald een stukje leverweefsel voor microscopisch onderzoek wordt afgenomen. (see Leverbiopsie)

Soms brengt de arts de naald onder geleide van echografie in om de kans te vergroten dat een monster van het tumorweefsel wordt afgenomen. Een andere mogelijkheid is dat de leverbiopsie wordt uitgevoerd terwijl de arts de lever door een laparoscoop (een kijkbuis die door de buikwand wordt ingebracht) bekijkt.

Behandeling

Afhankelijk van de vorm van kanker kunnen celdelingremmende middelen (chemotherapeutica) worden toegepast om de tumor tijdelijk te laten slinken en het leven te verlengen, maar deze middelen kunnen de patiënt niet genezen. De celdelingremmende middelen kunnen in de hoofdslagader van de lever (de leverslagader) worden gespoten, waardoor rechtstreeks een hoge concentratie van deze middelen in de tumorcellen in de lever wordt afgegeven. Bestraling van de lever kan soms de hevige pijn verminderen, maar heeft verder weinig zin.

Als er een of meerdere tumoren in de lever worden aangetroffen, kan een deel van de lever operatief worden verwijderd, vooral als deze tumoren een uitzaaiing vanuit de darmen betreffen. Niet alle specialisten beschouwen deze ingreep echter als zinvol. Bij de meeste patiënten met veel uitzaaiingen is symptoomverlichting het enige wat de arts kan doen. (see Symptomen tijdens een dodelijke ziekte) De patiënt kan aangeven hoe hij wil worden behandeld als zijn toestand dusdanig verslechtert dat hij daarover geen beslissing meer kan nemen. (see Schriftelijke wilsverklaring)

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Overige primaire levertumoren

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer