THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Ingeklemde gebitselementen

Ingeklemde gebitselementen zijn gebitselementen die onder het tandvlees vast zijn komen zitten en dus niet goed door kunnen komen.

Inklemming wordt gewoonlijk door het te dicht tegen elkaar staan van gebitselementen veroorzaakt, waardoor onvoldoende ruimte voor het doorbreken van een nieuw gebitselement is overgebleven. Inklemming kan optreden wanneer een melkelement verloren gaat voordat het blijvende element klaar is om door te komen, waardoor de naastgelegen elementen kunnen opschuiven naar de ruimte die voor het nieuwe element was bestemd. Verstandskiezen raken het vaakst ingeklemd omdat het de laatste blijvende elementen zijn die doorkomen en de kaak hiervoor niet altijd genoeg ruimte heeft.

Bij ingeklemde gebitselementen is er een grotere kans op een infectie en daarom worden ze gewoonlijk verwijderd. Doorgaans gebeurt het verwijderen in de tandartspraktijk onder plaatselijk verdoving, terwijl de patiënt bij bewustzijn blijft en eventueel ook een kalmerend middel krijgt toegediend om rustig te blijven. In uitzonderlijke gevallen vindt de ingreep in een ziekenhuis plaats, waarbij ook narcose mogelijk is.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Periapicaal abces

Next: Malocclusie

Figures
Tables
Disclaimer