THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Pulpitis

Pulpitis is een pijnlijke ontsteking van de tandpulpa, het binnenste gedeelte van het gebitselement waarin zich bloedvaten en zenuwen bevinden.

De meest voorkomende oorzaak van pulpitis is tandbederf, op de tweede plaats gevolgd door verwonding. Een lichte ontsteking, mits behandeld, brengt het gebitselement mogelijk geen blijvende schade toe. Door een ernstige ontsteking kan de pulpa afsterven. Een rol speelt daarbij het afknellen van de bloedstroom binnen de kleine pulparuimte door de zwelling van de ontstoken pulpa.

Symptomen en diagnose

Pulpitis kan hevige kiespijn veroorzaken. De tandarts kan bepaalde tests uitvoeren om te bepalen of de pulpa gezond genoeg is om te kunnen worden behouden, bijvoorbeeld door middel van stimulatie met hete en koude prikkels. Als de pijn na de prikkel aanhoudt of als er spontaan pijn optreedt, is de pulpa mogelijk niet gezond genoeg om te kunnen worden behouden.

De tandarts kan ook gebruikmaken van een elektrische pulpatester, die aangeeft of de pulpa nog leeft, maar niet of deze nog gezond is. De pulpa leeft nog als het de kleine elektrische stroompjes die aan het gebitselement worden afgegeven nog voelbaar geleidt. Gevoeligheid na tikken op het gebitselement betekent vaak dat de ontsteking zich heeft uitgebreid naar het omliggende weefsel.

Behandeling

De ontsteking ontwikkelt zich niet verder wanneer de oorzaak wordt behandeld. Wanneer pulpitis vroegtijdig wordt ontdekt, kan de pijn worden verlicht door middel van een noodvulling met daarin een pijnstillend middel. Deze vulling kan 6 tot 8 weken blijven zitten en vervolgens door een definitieve vulling worden vervangen. Vaak kan er onmiddellijk een definitieve vulling worden aangebracht.

Bij omvangrijke en onherstelbare schade aan de pulpa kan de pijn alleen worden verlicht door de pulpa via een wortelkanaalbehandeling te verwijderen of door het gebitselement te trekken.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Gaatjes

Next: Periapicaal abces

Figures
Tables
Disclaimer