THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Aandoeningen van de lippen

Zwelling (oedeem): de lippen kunnen door een allergische reactie opzwellen. Deze reactie kan worden veroorzaakt door gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of dranken, drugs, geneesmiddelen, lippenstift of irriterende stoffen in de lucht. Wanneer de oorzaak van het probleem kan worden vastgesteld en vervolgens weggenomen, verdwijnt de zwelling gewoonlijk. Maar in minstens de helft van alle gevallen blijft de oorzaak van de zwelling een raadsel. Een aandoening die ‘erfelijk angio-oedeem' wordt genoemd, kan steeds terugkerende zwellingen veroorzaken. Ook niet-erfelijke aandoeningen, zoals erythema multiforme, zonnebrand, koud droog weer of een verwonding, kunnen zwelling van de lippen veroorzaken.

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Soms wordt een zalf met corticosteroïden gebruikt voor vermindering van een door een allergische reactie veroorzaakte zwelling. Soms kan voor verbetering van het uiterlijk het teveel aan lipweefsel operatief worden verwijderd.

Ontsteking: een ontsteking van de lippen (cheilitis) kan pijnlijke, geïrriteerde, rode, schilferige mondhoeken met kloofjes tot gevolg hebben. Cheilitis kan het gevolg zijn van een vitamine-B2-tekort in de voeding, maar een dergelijk tekort komt in de westerse wereld zelden voor en kan worden behandeld door inname van een voedingssupplement met deze vitamine.

Als bij een kunstgebit de kaken te dicht bij elkaar komen, kunnen er in de mondhoeken nogal eens huidplooien en geïrriteerde huid ontstaan (cheilitis angularis). De behandeling bestaat uit herstel van de hoogte van de prothese, waardoor de huidplooien in de mondhoeken afnemen.

Verkleuring: sproeten en grillig gevormde, bruinige plekken (melanotische maculae) komen rond de lippen vaak voor en kunnen jarenlang aanwezig blijven. Deze plekken vormen geen reden tot zorg. Meerdere kleine, verspreid liggende, bruinzwarte vlekken kunnen wijzen op een erfelijke ziekte die ‘syndroom van Peutz-Jeghers' wordt genoemd, waarbij in de maag en darmen poliepen ontstaan (see Poliepen van dikke darm en endeldarm). Bij het Kawasaki-syndroom, een ziekte met onbekende oorzaak die gewoonlijk bij baby's en kinderen jonger dan 5 jaar optreedt, kunnen de lippen droog en gebarsten en het mondslijmvlies rood verkleurd zijn (see VirusinfectiesSidebar).

Zweren: een zweer (ulcus) is een defect in het huidoppervlak dat maar moeilijk geneest. Een verheven gebied of een zweer met harde randen op de lip is mogelijk een vorm van huidkanker (Kwaadaardige gezwellen). Als symptoom van een andere aandoening, zoals een herpes-simplex-infectie (‘koortslip') of syfilis, kunnen zich ook zweren ontwikkelen (Mondzweren). Van andere zweren is de oorzaak niet bekend.

Beschadiging door zonlicht: door zonlicht kunnen de lippen, in het bijzonder de onderlip, hard en droog worden. Rode vlekjes of een witte doorschijnende waas over de lippen wijzen op beschadigingen die de kans op het eventueel ontstaan van kanker vergroten. Dit soort beschadigingen kan worden beperkt door de lippen met een lippenbalsem met zonnefilter in te smeren of door het gezicht met een hoed met brede rand tegen de schadelijke zonnestralen te beschermen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Aandoeningen van de tong

Figures
Tables
Disclaimer