THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees is het verlies van tandvleesweefsel vanaf de hals van een gebitselement waarbij het worteloppervlak bloot komt te liggen.

Dit terugtrekken is meestal het gevolg van te agressief poetsen, maar kan ook het gevolg zijn van verwonding of van het natuurlijke proces van dun en kwetsbaar worden van het tandvlees. Bij de meeste mensen trekt het tandvlees zich in lichte mate terug.

Door terugtrekkend tandvlees kunnen de gebitselementen zeer gevoelig worden voor kou, zoet voedsel of aanraking. Het kan gepaard gaan met botverlies en kan de gebitselementen kwetsbaarder maken voor wortelcariës.

Behandeling is noodzakelijk wanneer het tandvlees of de gebitselementen gevoelig zijn of wanneer zich tandplak ophoopt die moeilijk te verwijderen is. De behandeling bestaat uit een transplantatie, met behulp van bijvoorbeeld uit het gehemelte verwijderd weefsel dat op de betreffende plaats wordt vastgehecht.

illustrative-material.sidebar 1

Wat is halitose?

Iemand kan halitose (slechte adem) hebben of zich dit inbeelden. Niet-ingebeelde halitose wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van achtergebleven voedselresten tussen de gebitselementen en slechte mondhygiëne die tot tandvleesaandoeningen leidt.

Voedsel dat etherische oliën bevat, zoals uien en knoflook, kan ook een slechte adem veroorzaken. De geur van dit voedsel komt via de bloedbaan in de longen en wordt vervolgens uitgeademd. Een goede mondhygiëne helpt hier niet tegen.

Ook bepaalde ziekten kunnen een slechte adem veroorzaken. Leverinsufficiëntie geeft de adem een geur van rotte eieren. Bij nierinsufficiëntie ruikt de adem naar urine; ernstige, onbehandelde diabetes mellitus veroorzaakteen adem die naar nagellakremover (aceton) ruikt. Een longabces (een ophoping van pus) kan een zeer ernstige vorm van halitose veroorzaken. Een slechte adem hangt meestal niet met darmproblemen samen. Een tumor van de slokdarm of maag kan echter oprispingen van stinkend vocht of gas naar de mond veroorzaken.

Ingebeelde halitose wordt ‘psychogene halitose' genoemd. Hierbij is iemand ervan overtuigd dat hij een slechte adem heeft terwijl dit niet het geval is. Dit probleem kan zich voordoen bij mensen met de neiging de normale gewaarwordingen van het lichaam te overdrijven. Soms wordt psychogene halitose veroorzaakt door een ernstige psychische stoornis, bijvoorbeeldschizofrenie. Iemand met obsessieve gedachten kan een overweldigend gevoel hebben vies te zijn. Een paranoïde patiënt kan het waanidee hebben dat inwendige organen wegrotten. In beide gevallen kan de overtuiging bestaan een slechte adem te hebben.

Lichamelijke oorzaken kunnen worden behandeld of weggenomen. Iemand kan bijvoorbeeld gebruik van knoflook, uien of ander gekruid voedsel staken of de mondhygiëne verbeteren. Het dagelijks gebruik van een tongschraper om de boven- en achterkant van de tong te reinigen is effectief. Er zijn veel geurbestrijdende mondspoelingen en sprays verkrijgbaar. Een van de beste actieve bestanddelen in deze producten is chlorofyl. De werking van de meeste van deze producten houdt

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Acute necrotiserende (ulcererende) gingivitis

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer