THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Disfunctie van de speekselklieren

Bepaalde ziekten en stoornissen, waaronder depressie, chronische pijn, HIV-infectie en Sjögren-syndroom, kunnen disfunctie van de speekselklieren veroorzaken, waardoor de speekselproductie afneemt. Ook door sommige geneesmiddelen kan de speekselproductie afnemen, waaronder bepaalde antidepressiva, antihistaminica, antipsychotica, kalmerende middelen, methyldopa en diuretica.

Na chemotherapie of na bestraling van hoofd en hals bij de behandeling van kanker treedt er vaak disfunctie van de speekselklieren op. Een droge mond als gevolg van bestraling is gewoonlijk blijvend, vooral bij een hoge stralingsdosis. Een droge mond als gevolg van chemotherapie is meestal tijdelijk.

Niet in alle gevallen wordt een droge mond echter door disfunctie van de speekselklieren veroorzaakt. Ook door te weinig drinken en door de mond ademen kan de mond uitdrogen. Angst en stress kunnen eveneens tot een droge mond leiden. De mond kan ook wat droger worden naarmate iemand ouder wordt, hoewel dit waarschijnlijk eerder wordt veroorzaakt door het gebruik van een bepaald geneesmiddel dan door het verouderingsproces zelf.

Aangezien speeksel een aanzienlijke natuurlijke bescherming tegen tandbederf biedt, leidt te weinig speeksel tot meer tandbederf (gaatjes), vooral bij de halzen van de elementen. In ernstige gevallen kan een droge mond ook tot problemen met spreken en slikken leiden.

In zeldzame gevallen produceren de speekselklieren te veel speeksel. Een verhoogde speekselproductie is gewoonlijk van korte duur en treedt op als reactie op het eten van bepaalde, vooral zure, voedingsmiddelen. Soms kan zelfs alleen het denken aan deze voedingsmiddelen de speekselproductie verhogen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Zwelling van de speekselklieren

Figures
Tables
Disclaimer