THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Kaakfractuur
Back to Top

Section

Subject

Topics

Kaakfractuur

Een gebroken kaak veroorzaakt pijn en vaak passen de tanden en kiezen niet meer op elkaar. De mond kan vaak niet ver worden geopend of de kaak verschuift bij het openen of sluiten naar één kant. Bij de meeste kaakfracturen is de onderkaak (mandibula) gebroken.

Fracturen van de bovenkaak (maxilla) kunnen gezichtsstoornissen (bijvoorbeeld doordat de nabijgelegen oogspieren erbij betrokken kunnen zijn), gevoelloosheid van de huid onder het oog (door een zenuwbeschadiging) of oneffenheden op het jukbeen die met de vinger voelbaar zijn, veroorzaken. Elke klap die krachtig genoeg is om een kaakfractuur te veroorzaken, kan ook de nekwervels beschadigen of een hersenschudding of bloeding binnen in de schedel veroorzaken.

Als een kaakfractuur wordt vermoed, mag de kaak, met de kiezen op elkaar, niet meer worden bewogen. De kaak kan met de hand worden vastgehouden of, beter nog, met een verband dat een paar keer onder de kaak langs, en over het hoofd wordt gewikkeld (verband van Barton). Degene die het verband aanbrengt, moet ervoor zorgen dat de ademhaling van de patiënt niet wordt gehinderd. Vervolgens dient zo spoedig mogelijk medische hulp te worden ingeroepen omdat fracturen inwendige bloedingen en een luchtwegobstructie kunnen veroorzaken.

Voordat de kaakfractuur wordt behandeld, worden in het ziekenhuis vaak röntgenfoto's gemaakt om beschadiging van de wervelkolom uit te sluiten. Mogelijk worden de boven- en onderkaak aan elkaar bevestigd met metalen draden die gedurende 6 weken blijven zitten zodat het bot kan genezen. Gedurende deze tijd kan de patiënt alleen vloeibaar voedsel tot zich nemen met behulp van een rietje. Veel kaakfracturen kunnen chirurgisch worden behandeld met een plaat en schroeven (een stuk metaal wordt dan aan weerszijden van de breuk in het bot geschroefd). Hierdoor zijn de kaken slechts een paar dagen niet te bewegen, waarna gedurende enkele weken zacht voedsel kan worden gegeten. Bij kinderen worden sommige kaakfracturen niet gezet. Aanvankelijk wordt de beweegbaarheid beperkt en binnen een paar weken kan de kaak weer normaal worden bewogen. Bij een gecompliceerde breuk, waarbij de breuk via een gebitselement of tandkas naar de mondholte loopt waardoor er kans op infectie bestaat, worden antibiotica voorgeschreven.

illustrative-material.figure-short 1

Verband van Barton

Verband van Barton

Het verband van Barton wordt gebruikt voor het tijdelijk immobiliseren van de kaak na een fractuur.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Gebroken, loszittende en uitgeslagen gebitselementen

Next: Ontwrichting van de kaak

Figures
Tables
Disclaimer