THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Letsel van de urineleiders

Beschadigingen van de urineleider ontstaan meestal tijdens operaties aan buik- of bekkenorganen, zoals verwijdering van de baarmoeder (uterusextirpatie) of van de dikke darm (colectomie), of tijdens ureteroscopie (onderzoek van de urineleider waarbij een flexibele kijkbuis wordt gebruikt). Een andere oorzaak van letsel van de urineleiders is een schotwond of een steekwond. Verwonding door een directe klap op het lichaam komt niet vaak voor. In zeldzame gevallen kan stomp letsel, vooral wanneer het bovenlichaam daardoor achterover buigt, ertoe leiden dat het bovenste gedeelte van de urineleider losraakt van de nier.

Symptomen en diagnostisch onderzoek

Als beschadiging van de urineleider niet wordt behandeld, kunnen er complicaties optreden, zoals vorming van een fistel (een abnormale verbinding met een andere structuur), een strictuur (vernauwing van de urineleider) of voortdurende urinelekkage en infectie.

Letsel van de urineleiders wordt vaak niet onmiddellijk herkend. Een beschadiging kan worden vermoed wanneer de patiënt onlangs is geopereerd of een diepe buikwond heeft. De patiënt kan over pijn in de buik of de zij klagen of urine uit de wond zien lekken. Koorts kan optreden bij een infectie als gevolg van voortdurende urinelekkage. Er kan bloed in de urine worden gevonden.

Wanneer aan beschadiging van de urineleiders wordt gedacht, moeten deze in beeld worden gebracht. Het eerste onderzoek is meestal intraveneuze urografie of computertomografie (CT-scan), maar als die geen duidelijkheid scheppen, kan retrograde urografie worden gebruikt. Soms kan een operatie nodig zijn om letsel vast te stellen.

Behandeling

Als een urineleider is beschadigd, is vaak een operatie nodig om de urineleider te herstellen. Sommige kleine urineleiderbeschadigingen kunnen worden behandeld door een flexibel buisje in de urineleider te plaatsen. Dat kan rechtstreeks, maar ook door de nier heen via een kleine insnijding in de zij (percutane nefrotomie). Het doel van deze behandeling, die meestal twee tot zes weken duurt, is te voorkomen dat de urine door de urineleider stroomt, zodat deze kan genezen. Als de beschadiging van de urineleider niet op deze manier geneest, kan aanvullend een operatie nodig zijn.

Behandeling helpt complicaties van urineleiderbeschadiging te voorkomen. Als er desondanks complicaties optreden, moeten deze worden behandeld.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Nierletsel

Next: Blaasletsel

Figures
Tables
Disclaimer