THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Athero-embolische nierziekte

Bij athero-embolische nierziekte veroorzaken ontelbare kleine vetdeeltjes (cholesterolembolieën) uit slagaders boven de nieren verstoppingen in de kleinste vertakkingen van de nierslagaders, waardoor de nieren niet meer functioneren.

Van hard vettig materiaal dat aan de wand van een bloedvat (meestal de aorta) kleeft, breken kleine stukjes af die in de kleinste nierslagaders terechtkomen zodat de bloedtoevoer wordt geblokkeerd. Dit proces tast gewoonlijk beide nieren tegelijkertijd en in dezelfde mate aan.

De vetdeeltjes kunnen bij ernstige atherosclerose van de aorta uit zichzelf afbreken. Ook kan athero-embolische nierziekte een complicatie zijn van een operatie of angioplastiek of van beeldvormend onderzoek (bijvoorbeeld angiografie) van de aorta, waarbij vetdeeltjes op de wand van de aorta per ongeluk worden afgebroken. De aandoening komt vaker op oudere leeftijd voor.

Symptomen en diagnose

Athero-embolische nierziekte veroorzaakt meestal een langzaam verergerende nierinsufficiëntie die geen symptomen veroorzaakt totdat de insufficiëntie een vergevorderd stadium heeft bereikt. Als de afsluiting van de slagaders het gevolg is van een operatie of beeldvormend onderzoek waarbij de aorta betrokken is dan treedt de nierinsufficiëntie vaak plotseling op. De urineproductie kan verminderd zijn.

Naarmate de nierinsufficiëntie langer duurt en ernstiger wordt, kan een uitgebreid scala aan symptomen optreden, te beginnen met vermoeidheid, misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust, jeuk en concentratiestoornissen. De symptomen weerspiegelen verstoringen die als gevolg van de nierinsufficiëntie optreden in de spieren, de hersenen, de zenuwen, het maag-darmkanaal en de huid.

Athero-embolie kan ook in andere organen symptomen veroorzaken. Als emboli in de armen, de benen en vooral de tenen terechtkomen, kunnen symptomen als een paarsige verkleuring van de huid en zelfs gangreen ontstaan. Brokjes van emboli die in een oog terechtkomen, kunnen plotselinge blindheid veroorzaken.

Een nierbiopsie is de beste manier om de diagnose te stellen: bij microscopisch onderzoek van het nierweefsel zijn de kenmerkende vetdeeltjes in de kleinste slagaders te zien. Als de huid verkleurd is, kan een huidbiopsie zinvol zijn.

Prognose en behandeling

Als de emboli in de hersenen terechtkomen, kunnen kleine CVA's ontstaan. De prognose is afhankelijk van de hoeveelheid vetdeeltjes die afbreken en emboliseren. Dit kan leiden tot uitval van verschillende lichaamsfuncties en overlijden.

Bij nierinsufficiëntie in een vergevorderd stadium is dialyse levensreddend.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Afsluiting van de nierslagaders

Next: Nierschorsnecrose

Figures
Tables
Disclaimer