THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Renale glucosurie

Bij renale glucosurie (glycosurie) wordt glucose (suiker) in de urine uitgescheiden, ook al is de bloedglucosespiegel normaal of laag.

Normaal gesproken wordt glucose alleen via de urine uitgescheiden wanneer de bloedglucosespiegel erg hoog is (in het geval van diabetes mellitus). Bij de meeste gezonde mensen wordt alle glucose die door de nieren uit het bloed gefilterd is, weer volledig in het bloed opgenomen. Bij patiënten met renale glucosurie kan glucose in de urine worden uitgescheiden ondanks een normale of een lage bloedglucosespiegel. De oorzaak hiervan is een afwijking van de tubulaire cellen waardoor de heropname van glucose afneemt. Renale glucosurie kan een erfelijke aandoening zijn.

Renale glucosurie veroorzaakt geen symptomen en heeft geen ernstige gevolgen. De diagnose wordt gesteld wanneer bij routinematig urineonderzoek glucose in de urine wordt aangetroffen ondanks een normale bloedglucosespiegel. Bij een klein aantal patiënten kan renale glucosurie een voorbode van diabetes mellitus zijn. Behandeling is niet nodig.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Renale tubulaire acidose

Next: Nefrogene diabetes insipidus

Figures
Tables
Disclaimer