THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Kanker van het nierbekken en de urineleiders

Er kan kanker ontstaan in de cellen die de bekleding vormen van het nierbekken (het centrale opvangreservoir van de nier), het zogeheten ‘overgangscelcarcinoom van het nierbekken'). Ook kan kanker ontstaan in de dunne buisjes die urine van de nieren naar de blaas afvoeren (urineleiders). Kanker van het nierbekken of de urineleider komt veel minder vaak voor dan kanker van de nier zelf of kanker van de blaas.

Symptomen en diagnostisch onderzoek

Meestal is bloed in de urine het eerste symptoom. Als de urineafvloed is gestremd, kan een krampende pijn in de flank (het gebied tussen de ribben en de heup) of in de onderbuik ontstaan.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van intraveneuze urografie of retrograde urografie. Met computertomografie (CT-scan) kan een tumor van een niersteen of een bloedstolsel worden onderscheiden en kan worden bepaald hoeveel de tumor is gegroeid. Soms worden kankercellen gevonden bij microscopisch onderzoek van een urinemonster. Een buigzame kijkbuis (een ureteroscoop of nefroscoop) die voorzichtig door de blaas wordt opgeschoven of door de buikwand wordt ingebracht, kan worden gebruikt om kleine tumoren te inspecteren of in sommige gevallen zelfs te behandelen.

Behandeling en prognose

Als de tumor zich nog niet tot buiten het nierbekken en de urineleider heeft verspreid, bestaat de behandeling uit operatieve verwijdering van de gehele nier en de urineleider (nefro-ureterectomie) en een klein deel van de blaas. In sommige situaties (bijvoorbeeld wanneer de nieren niet goed functioneren of wanneer de patiënt slechts één nier heeft) wordt de nier echter meestal niet weggenomen omdat de patiënt dan op dialyse zou zijn aangewezen. Sommige tumoren in het nierbekken en de urineleider kunnen met een laser worden behandeld om de kankercellen te vernietigen. Ook is soms een operatie mogelijk waarbij alleen de tumor zelf wordt verwijderd terwijl de nier, het gezonde deel van de urineleider en de blaas worden gespaard. Als de tumor is uitgezaaid, wordt chemotherapie toegepast.

De patiënt kan genezen worden verklaard als de tumor niet is uitgezaaid en in zijn geheel operatief is verwijderd. Na de operatie wordt regelmatig een cystoscopie (onderzoek van de binnenkant van de blaas via een flexibele kijkbuis) uitgevoerd. Mensen bij wie zich deze vorm van kanker heeft voorgedaan, hebben namelijk een verhoogd risico van blaaskanker.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Nierkanker

Next: Blaaskanker

Figures
Tables
Disclaimer