THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Infecties

Een infectie kan zich vanuit de neusbijholten, het gebit of de bloedbaan naar de oogkas verspreiden. Infectie van de oogkas wordt ‘orbitale cellulitis' genoemd. Ooginfecties kunnen na een oogbeschadiging ontstaan. De symptomen zijn onder andere pijn, een uitpuilend oog, gezwollen oogleden en koorts en het oog kan niet meer vrij bewegen. De oogbol heeft een gezwollen en onbestemd uiterlijk. Het gezichtsvermogen kan zijn aangetast.

Zonder adequate behandeling kan orbitale cellulitis tot blindheid leiden. Infecties kunnen zich naar de hersenen en het ruggenmerg verspreiden of er kunnen bloedstolsels ontstaan die vanuit de aders rondom het oog in een grotere ader in een holte onder aan de hersenen (de sinus cavernosus) terechtkomen, wat tot trombose van de sinus cavernosus leidt.

Diagnose en behandeling

De diagnose ‘orbitale cellulitis' kan meestal zonder diagnostische tests worden gesteld. Om de oorzaak te achterhalen, kan echter nader onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld van gebit en mondholte. Soms moeten röntgenfoto's of CT-scans van de bijholten worden gemaakt en vaak worden er monsters genomen van het bindvlies (conjunctiva) en van de huid, de keel, de bijholten en het bloed, die naar het laboratorium worden gestuurd voor onderzoek. De monsters worden op kweek gezet (zodat organismen zich vermenigvuldigen) om te bepalen waar de infectie die de orbitale cellulitis veroorzaakte zich bevindt, welk type organisme de infectie veroorzaakt en welke behandeling moet worden ingezet.

Er wordt met antibiotica gestart voordat de laboratoriumresultaten bekend zijn. In lichte gevallen kunnen antibiotica oraal worden ingenomen, terwijl deze in ernstige gevallen intraveneus worden toegediend. Er kan van antibioticum worden veranderd als uit de laboratoriumtests blijkt dat een ander middel beter zal werken. Soms is operatief ingrijpen noodzakelijk om het vocht uit een abces of een geïnfecteerde bijholte te laten weglopen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Botbreuken

Next: Ontsteking

Figures
Tables
Disclaimer