THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Ontsteking
Back to Top

Section

Subject

Topics

Ontsteking

De structuren binnen de oogkas kunnen geheel of gedeeltelijk ontstoken raken. De ontsteking kan deel uitmaken van een ander ziekteproces, zoals Wegener-granulomatose, waarbij ontsteking van de bloedvaten (vasculitis) optreedt. Maar de ontsteking kan ook zonder duidelijke oorzaak optreden. Ontsteking van het oogwit (de sclera) wordt ‘scleritis' genoemd. Ontsteking van de traanklier, die zich aan de bovenste buitenrand van de oogkas bevindt (see Aandoeningen van de oogleden en traanklierenFigures), wordt ‘traanklierontsteking' (dacryoadenitis) genoemd. Een ontsteking die zich in één van de spieren bevindt waarmee het oog wordt bewogen, heet ‘myositis orbitae'. Een ontsteking van de gehele oogkas en wat zich daarin bevindt, wordt ‘inflammatoire pseudotumor orbitae' (dit is geen echte tumor en ook geen kanker) of ‘aspecifieke orbitaontsteking' genoemd.

De symptomen hangen af van de structuren die ontstoken zijn. Over het algemeen beginnen de symptomen vrij plotseling, doorgaans binnen een paar dagen. Pijn en roodverkleuring van de oogbol of het ooglid komen voor. De pijn kan af en toe ernstig zijn en de patiënt uitschakelen. Om de oorzaak te achterhalen, neemt de arts soms een monster van het ontstoken gebied voor onderzoek onder een microscoop (biopsie).

Een ontsteking wordt meestal behandeld met orale corticosteroïden. Als de ontsteking ernstig is, kunnen corticosteroïden intraveneus worden toegediend.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Infecties

Next: Tumoren

Figures
Tables
Disclaimer