THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Blefaritis
Back to Top

Section

Subject

Topics

Blefaritis

Blefaritis is een ontsteking van de randen van de oogleden, soms met verdikte schilferingen, korstjes, ondiepe zweertjes of ontstoken talgkliertjes op de randen van de oogleden.

Ooglidontstekingen kunnen door aandoeningen als een stafylokokkeninfectie van de oogleden of van de kanaaltjes van de dieper gelegen klieren met een opening op de randen van de oogleden worden veroorzaakt. Ook kunnen ze ontstaan als gevolg van seborroïsch eczeem op de gezichts- en hoofdhuid of rosacea.

Een patiënt met blefaritis heeft soms het gevoel dat er iets in het oog zit. Er ontstaat een jeukend en branderig gevoel in de ogen en oogleden en de randen van de oogleden zien er rood uit. De ogen kunnen tranen en extra gevoelig zijn voor fel licht. De oogleden kunnen opzetten en een deel van de wimpers kan uitvallen. Soms kunnen er kleine abcessen met pus (pustels) ontstaan in de zakjes waaruit de wimpers groeien en uiteindelijk kunnen zich ondiepe zweertjes (blepharitis ulcerosa) vormen. Op de oogleden kunnen hardnekkige korstjes ontstaan en bij verwijdering daarvan kan de huid gaan bloeden. Tijdens de slaap kan de afscheiding opdrogen, waardoor de oogleden aan elkaar plakken.

Blefaritis kan hardnekkig zijn en ondanks behandeling steeds terugkeren. De aandoening is lastig en ziet er onaangenaam uit, maar is meestal niet schadelijk voor het hoornvlies (cornea) noch bedreigend voor het gezichtsvermogen van de patiënt. In een enkel geval kan de patiënt met blepharitis ulcerosa de wimpers verliezen, kunnen er littekens op de randen van de oogleden ontstaan en kan het hoornvlies zelfs beschadigd raken.

De diagnose wordt gewoonlijk gebaseerd op de symptomen en het uiterlijk van de oogleden. Soms gebruikt een arts een spleetlamp om de oogleden nader te onderzoeken. Soms wordt van de randen van de oogleden een pusmonster afgenomen voor kweek om te onderzoeken welk type bacterie verantwoordelijk is voor de aandoening en met welke antibiotica deze het beste kan worden bestreden.

Als blefaritis door seborroïsch eczeem wordt veroorzaakt, bestaat de behandeling meestal uit het schoonhouden van de oogleden door de randen van de oogleden dagelijks voorzichtig schoon te wrijven met een washandje of wattenstaafje dat in een verdunde oplossing van babyshampoo (twee tot drie druppels in een half kopje warm water) is gedrenkt. Het jeukende en brandende gevoel bij ontstoken talgkliertjes op de randen van de oogleden kan met warme kompressen worden verlicht. Soms kunnen een antibioticumzalf, zoals bacitracine plus polymyxine B of sulfacetamide, of orale antibiotica, zoals doxycycline, worden voorgeschreven. Wanneer seborroïsch eczeem de oorzaak is, moeten de gezichts- en hoofdhuid ook worden behandeld. (see Seborroïsch eczeem)

Als rosacea de oorzaak is, kan dit worden behandeld.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Gezwollen oogleden

Next: Strontje

Figures
Tables
Disclaimer