THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Dacryocystitis
Back to Top

Section

Subject

Topics

Dacryocystitis

Dacryocystitis is een infectie van de traanzak.

De traanzak is een kleine holte waarnaar tranen worden afgevoerd. Meestal is een infectie van de traanzak het gevolg van een verstopping van de traanbuis, die van de traanzak naar de neusholte loopt. Een infectie van de traanzak kan plotseling optreden (acuut) of lang voortduren (chronisch). Bij een acute infectie wordt het gebied rond de traanzak pijnlijk, rood en gezwollen. Het oog wordt rood en waterig en er loopt pus uit. Als lichte druk op de traanzak wordt uitgeoefend, komt er door de opening in de binnenste ooghoek soms pus naar buiten. Koorts komt veel voor.

Vaak is de infectie licht en verdwijnen de meeste symptomen vanzelf. Soms hoopt zich als gevolg van de infectie vocht op in de traanzak. Een grote, met vloeistof gevulde traanzak wordt een ‘mucokèle' genoemd. Ook kan er een abces ontstaan dat uiteindelijk openbarst, waardoor pus via de huid kan weglopen.

Een acute infectie wordt met oraal of intraveneus toegediende antibiotica behandeld. Het kan zinvol zijn om het betreffende gebied een paar keer per dag met warme kompressen te bedekken. Als een abces ontstaat, kan dit chirurgisch worden geopend om de inhoud te laten weglopen. Bij chronische infecties kan de verstopte traanbuis met een sonde of chirurgisch worden opengemaakt. In zeldzame gevallen kan het nodig zijn de gehele traanzak te verwijderen.

illustrative-material.figure-short 1

Het traanstelsel

Het traanstelsel

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Verstopping van de traanbuis

Next: Gezwollen oogleden

Figures
Tables
Disclaimer