THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Entropion en ectropion

Entropion is een aandoening waarbij het ooglid naar binnen gekruld is, zodat de buitenkant tegen de oogbol komt te liggen. Ectropion is een aandoening waarbij het ooglid naar buiten gekruld is, zodat het niet in contact komt met de oogbol.

Gewoonlijk sluiten het bovenste en onderste ooglid op elkaar aan en beschermen zo het oog tegen beschadiging en uitdroging. Als de rand van een ooglid naar binnen omkrult (entropion), schuren de wimpers langs de oogbol, waardoor er op het hoornvlies zweren of littekenweefsel kunnen ontstaan. Als de rand van het ooglid naar buiten omkrult (ectropion), komen de oogleden niet meer goed tegen elkaar, waardoor het traanvocht niet meer gelijkmatig over de oogbol wordt verdeeld. Deze aandoeningen komen het meest voor bij ouderen (gewoonlijk als gevolg van weefselontspanning door het ouder worden) en bij mensen die een verwonding aan het ooglid hebben gehad waarbij littekenweefsel is ontstaan.

Zowel entropion als ectropion kan aanleiding geven tot geïrriteerde, tranende en rode ogen. Met oogdruppels en -zalven kan het oog vochtig worden gehouden en de irritatie worden verzacht. In een enkel geval kan entropion tot een hoornvlieszweer (see Hoornvlieszweren) leiden. Entropion en ectropion kunnen chirurgisch worden behandeld, bijvoorbeeld om het gezichtsvermogen te behouden indien beschadiging van de ogen (zoals een hoornvlieszweer bij entropion) dreigt te ontstaan of is opgetreden, om pijn te verlichten of om cosmetische redenen.

illustrative-material.figure-short 2

Gebruik van oogdruppels en oogzalf

Gebruik van oogdruppels en oogzalf

De patiënt moet het hoofd achterover houden en naar boven kijken. Het onderste ooglid wordt met een schone wijsvinger voorzichtig naar beneden getrokken zodat een gootje ontstaat. De oogdruppels worden dan in dat gootje aangebracht, in plaats van op het oog zelf. Oogzalf wordt in een dunne streep in het gootje aangebracht. Het middel wordt vervolgens door te knipperen over het oog verspreid.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Chalazion

Next: Ooglidtumoren

Figures
Tables
Disclaimer