THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Gezwollen oogleden

Alles wat de ogen irriteert, kan ook de oogleden prikkelen en doen zwellen (ooglidoedeem). De meest voorkomende oorzaak van irritatie is een allergie, waardoor één of beide oogleden kunnen zwellen of rimpelen. Allergische reacties kunnen worden veroorzaakt door cosmetica, stuifmeel of andere deeltjes uit de lucht, metalen als nikkel of door geneesmiddelen die in de vorm van oogdruppels zijn toegediend. De oogleden kunnen ook opzetten als gevolg van steken of beten van insecten, infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels of trichinose, een infectie die door een rondworm wordt veroorzaakt. (see Trichinose)

Erfelijk angio-oedeem, een erfelijke aandoening (see Allergische reactiesSidebar), kan aanvallen van gezwollen oogleden veroorzaken. Droge ogen kunnen zowel de oogbol als de oogleden irriteren.

De zwelling verdwijnt vaak als de oorzaak wordt weggenomen en er een koud kompres op de ogen wordt gelegd. Als de zwelling door een allergie wordt veroorzaakt, kan vermijden van het allergeen de zwelling verminderen en de kans op toekomstige aanvallen verkleinen. Antihistaminica kunnen helpen. Een arts kan ook een zalf met corticosteroïden voor het ooglid voorschrijven. Als de angel van een stekend insect of een ander vreemd voorwerp in het ooglid is blijven zitten, dient dit te worden verwijderd. Bacteriële infecties worden met antibiotica behandeld, terwijl schimmelinfecties met een schimmeldodend geneesmiddel worden behandeld. Voor erfelijk angio-oedeem is een specifieke behandeling noodzakelijk.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Dacryocystitis

Next: Blefaritis

Figures
Tables
Disclaimer