THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Allergische conjunctivitis

Bij allergische conjunctivitis is het bindvlies meestal door een allergische reactie ontstoken.

Het bindvlies bevat een groot aantal cellen van het immuunsysteem (mestcellen) die als reactie op verschillende prikkels (zoals stuifmeel of huisstofmijt) chemische stoffen (mediatoren) produceren. Deze mediatoren zorgen voor kort- of langdurende ontsteking in de ogen. Ongeveer 20% van de mensen lijdt in enige mate aan allergische conjunctivitis.

Seizoensgebonden allergische conjunctivitis en niet-seizoensgebonden allergische conjunctivitis zijn de meest voorkomende typen allergische reactie in de ogen. Seizoensgebonden allergische conjunctivitis wordt vaak door bomen of graspollen veroorzaakt en zorgt in de lente en vroege zomer voor het kenmerkende uiterlijk. Stuifmeel van onkruid is verantwoordelijk voor symptomen van allergische conjunctivitis in de zomer en vroege herfst. Niet-seizoensgebonden allergische conjunctivitis treedt gedurende het gehele jaar op. In de meeste gevallen wordt het door de huisstofmijt, huidschilfers van dieren en veren veroorzaakt.

Voorjaarsconjunctivitis is een ernstigere vorm van allergische conjunctivitis waarvan de prikkel niet bekend is. De aandoening komt het vaakst voor bij jongens, vooral jongens onder de 10 jaar die ook eczeem, astma of seizoensgebonden allergieën hebben. Voorjaarsconjunctivitis (ook wel aangeduid als ‘voorjaarscatarre') komt doorgaans elke lente terug en trekt in het najaar en de winter weer weg. Veel kinderen groeien over de aandoening heen tegen het bereiken van de jongvolwassen leeftijd.

Symptomen

Bij alle vormen van allergische conjunctivitis ontwikkelen patiënten hevige jeuk en een brandend gevoel in beide ogen. Hoewel de klachten bij beide ogen meestal even ernstig zijn, kan soms één oog meer hinder ondervinden dan het andere. Het bindvlies wordt rood en soms zwelt het op, waarbij het oppervlak van de oogbol er opgezet uitziet, wat veel mensen lastig vinden. Bij seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden conjunctivitis wordt veel dun, waterig vocht afgescheiden. Het gezichtsvermogen wordt zelden aangetast.

Bij voorjaarsconjunctivitis is de afscheiding uit het oog dik en slijmachtig. In tegenstelling tot andere typen allergische conjunctivitis wordt bij voorjaarsconjunctivitis het hoornvlies wel vaak aangetast en ontstaan er pijnlijke zweren. Deze zweren veroorzaken een extreme gevoeligheid voor fel licht en leiden soms tot een permanente vermindering van het gezichtsvermogen.

Diagnose en behandeling

Artsen herkennen allergische conjunctivitis aan het typerende uiterlijk en de symptomen. De aandoening wordt met allergieoogdruppels behandeld. Daarvoor worden bijvoorbeeld geneesmiddelen gebruikt als cromoglicaat, lodoxamide en olopatadine of oogdruppels met antihistaminica, zoals emedastine en levocabastine. Oogdruppels met ketorolac zijn ontstekingsremmend en verzachten de symptomen. Corticosteroïde oogdruppels remmen de ontsteking krachtiger. Ze mogen zonder zorgvuldige controle echter niet langer dan een paar weken worden gebruikt, omdat ze glaucoom (verhoogde oogboldruk), cataract (grijze staar) en een verhoogde kans op ooginfecties kunnen veroorzaken. Recentelijk zijn met succes oogdruppels toegepast die zowel de productie als de effecten van de ontstekingsmediatoren blokkeren, zoals azelastine en nedocromil. 

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Trachoom

Next: Episcleritis

Figures
Tables
Disclaimer