THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Het bindvlies (conjunctiva) is het dunne, doorzichtige vlies dat de binnenzijde van het ooglid bedekt en dat doorloopt tot over het oogwit (de sclera), helemaal tot aan de rand van het hoornvlies (cornea). (see Introductie)

Het bindvlies helpt mee het oog te beschermen tegen binnendringende deeltjes en infectie veroorzakende micro-organismen door bij te dragen aan het onderhoud van de traanfilm (de dunne laag traanvocht).

De meest voorkomende aandoening van het bindvlies is bindvliesontsteking (conjunctivitis). Er zijn veel oorzaken van deze ontsteking, waaronder infecties door bacteriën (bijvoorbeeld Chlamydia), infecties door virussen of schimmels, allergische reacties, chemische stoffen of vreemde materialen in het oog en te lange blootstelling aan zonlicht. Bindvliesontsteking treedt meestal relatief kortstondig op, hoewel het soms maanden of jaren kan duren. Langdurige bindvliesontsteking wordt vaak door een chronische irritatie van het oog veroorzaakt, die optreedt wanneer een ooglid naar buiten (ectropion) of naar binnen (entropion) omkrult, bij gebruik van sommige oogdruppels of als gevolg van chronische droogte. Wat de oorzaak ook is, doorgaans hebben patiënten met bindvliesontsteking dezelfde symptomen, zoals rode ogen, jeuk of pijn, afscheiding en soms wazig zien.

Het oogwit is de witte buitenkant van de oogbol. Het oogwit biedt de oogbol een stevige structuur en beschermt deze tegen doorboring en scheuring. Het oogwit raakt zelden ontstoken (scleritis).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Infectieuze conjunctivitis

Figures
Tables
Disclaimer