THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Scleritis
Back to Top

Section

Subject

Topics

Scleritis

Scleritis is een diepe, uitermate pijnlijke ontsteking van het oogwit, met een paarse verkleuring, die het gezichtsvermogen ernstig kan aantasten.

Scleritis komt zeer vaak voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar en treft vrouwen vaker dan mannen. In eenderde van de gevallen treedt de ontsteking in beide ogen op. Scleritis kan optreden bij reumatoïde artritis, systemische lupus erythematodes of een andere auto-immuunziekte. Bij ongeveer de helft van de gevallen van scleritis is de oorzaak onbekend.

Symptomen zijn onder andere pijn in het oog (doorgaans een diepe, borende pijn) die vaak het slapen bemoeilijkt en de eetlust vermindert. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld gevoeligheid van het oog, een grotere vochtafscheiding en gevoeligheid voor fel licht. Bij sommige mensen is de ontsteking zo ernstig dat deze een perforatie van de oogbol en verlies van het oog veroorzaakt.

Een arts stelt de diagnose ‘scleritis' op basis van de symptomen en het uiterlijk door middel van spleetlamponderzoek. Soms kunnen tekenen van scleritis worden gezien op een echogram of CT-scan (computertomografie).

Een arts behandelt scleritis met niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) of oraal toegediende corticosteroïden, zoals prednison. Oogdruppels en -zalven zijn zelden zinvol om scleritis te behandelen. Als de patiënt aan reumatoïde artritis lijdt of niet goed op corticosteroïden reageert, kunnen er middelen nodig zijn die de werking van het immuunsysteem onderdrukken, zoals cyclofosfamide of azathioprine.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Episcleritis

Next: Goedaardige woekeringen

Figures
Tables
Disclaimer