THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Hypertensieve retinopathie

Hypertensieve retinopathie is een beschadiging van het netvlies als gevolg van een hoge bloeddruk.

Wanneer de bloeddruk hoog wordt, zoals bij hypertensie, kan het netvlies beschadigd raken. Zelfs een lichte hypertensie kan de bloedvaten van het netvlies beschadigen als dit jarenlang onbehandeld blijft. De kleine bloedvaten in het netvlies worden beschadigd, waardoor de wanden dikker worden en de openingen van de bloedvaten nauwer worden. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar het netvlies af. Delen van het netvlies kunnen beschadigd raken doordat de bloedtoevoer onvoldoende is. Naarmate de hypertensieve retinopathie verder voortschrijdt, kan er bloed in het netvlies lekken. Deze veranderingen leiden tot een geleidelijk verlies van het gezichtsvermogen, vooral als ze zich voordoen op de gele vlek, het centrale gedeelte van het netvlies.

Een arts stelt de diagnose wanneer deze met een oftalmoscoop het kenmerkende uiterlijk van het netvlies ziet bij iemand met verhoogde bloeddruk. Wanneer de bloeddruk extreem hoog is, kan de arts soms ook andere veranderingen in het oog zien, zoals het zwellen van de voorzijde van de oogzenuw.

Het doel van de behandeling is het verlagen van de bloeddruk. Wanneer de bloeddruk zo ernstig verhoogd is dat er levensgevaar bestaat, moet vaak direct worden ingegrepen om het gezichtsvermogen te redden en om andere complicaties te voorkomen, zoals een herseninfarct, hartfalen, nierinsufficiëntie of een hartinfarct.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Verstopping van de centrale netvliesslagaders en netvliesaders

Next: Diabetische retinopathie

Figures
Tables
Disclaimer