THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Het hoornvlies (cornea) en de lens zorgen ervoor dat wordt scherpgesteld op het netvlies (retina), de doorzichtige, lichtgevoelige membraan binnen tegen de achterzijde van het oog. In het bijzonder het middelste gedeelte van het netvlies, ‘gele vlek' of ‘macula' genaamd, heeft een hoge dichtheid van kleurgevoelige fotoreceptorcellen. Deze cellen, de kegeltjes, zorgen voor de scherpste zichtbare beelden en zijn verantwoordelijk voor het centrale gezichtsvermogen. Het randgebied van het netvlies, dat om de macula heen ligt, bevat fotoreceptorcellen die voor het gezichtsvermogen bij geringere lichtsterkten zorgen, maar niet kleurgevoelig zijn: de staafjes. De staafjes zijn verantwoordelijk voor het gezichtsvermogen in het perifere gezichtsveld en in het donker.

De oogzenuw geleidt signalen die door de fotoreceptoren (kegeltjes en staafjes) worden gegenereerd. Elke fotoreceptor is verbonden aan een zeer kleine aftakking die zich bij de oogzenuw voegt. De oogzenuw loopt door tot in de hersenen en is verbonden met neuronen die signalen naar het gezichtscentrum in de hersenen geleiden, waar deze als zichtbare beelden worden geïnterpreteerd.

De oogzenuw en het netvlies zijn rijkelijk voorzien van bloedvaten die voor de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof zorgen. Een deel van deze bloedvaten komt uit het vaatvlies (choroidea), de laag bloedvaten tussen het netvlies en de buitenste witte wand van het oog, het oogwit (de sclera). De centrale netvliesslagader (de andere belangrijke bron van bloed voor het netvlies) bereikt het netvlies vlak bij de oogzenuw en loopt uit in vertakkingen binnen het netvlies.

illustrative-material.figure-short 1

Het netvlies

Het netvlies

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Leeftijdgebonden maculadegeneratie

Figures
Tables
Disclaimer