THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Tumoren van het netvlies

Tumoren van het netvlies beginnen gewoonlijk in het vaatvlies, een dichte laag bloedvaten die het netvlies van voedingsstoffen voorzien. Het vaatvlies ligt tussen het netvlies en het oogwit (het buitenste witte gedeelte van het oog). Aangezien het netvlies voor de bloedtoevoer en stevigheid afhankelijk is van het vaatvlies, is de kans groot dat schade aan het vaatvlies door een tumor het gezichtsvermogen aantast.

Vaatvliesmelanoom: dit is een vorm van kanker die in de pigmentvormende cellen (melanocyten) van het vaatvlies ontstaat. Vaatvliesmelanoom is de meest voorkomende vorm van kanker die in het oog ontstaat en komt het meest voor bij mensen met een bleke huidskleur en blauwe ogen. In de vroege stadia tast de tumor het gezichtsvermogen meestal nog niet aan. Later kan de tumor ervoor zorgen dat de patiënt wazig ziet of zijn gezichtsvermogen volledig verliest doordat het netvlies loslaat. Er kunnen uitzaaiingen (metastasen) naar andere delen van het lichaam optreden.

Een vroegtijdige diagnose is van belang, omdat de kans op genezing van de grootte van de tumor afhangt. De diagnose wordt met behulp van een oftalmoscoop, echografie en een reeks foto's gesteld.

Als het melanoom nog klein is, kan het oog en het gezichtsvermogen nog worden gered met behulp van een laserbehandeling, bestraling of het implanteren van radioactief materiaal. Als de tumor te groot is geworden, moet het oog worden verwijderd. Als een grote tumor niet wordt verwijderd, kan deze zich direct uitzaaien naar de oogkas of via de bloedbaan naar andere organen (metastaseren), wat tot de dood kan leiden.

Vaatvliesmetastasen: dit zijn tumoren die vanuit andere delen van het lichaam naar het oog zijn uitgezaaid. Vanwege de goede bloedtoevoer naar het vaatvlies is dit een plaats waar uitzaaiingen van tumoren uit andere lichaamsdelen vaak terechtkomen. Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende oorzaak. Bij mannen zijn long- en prostaatkanker de meest voorkomende oorzaken.

Vaak geven deze vormen van kanker geen symptomen en worden ze tijdens een regulier oogonderzoek ontdekt. Als er wel symptomen optreden, uiten deze zich in eerste instantie in een verminderd gezichtsvermogen en lichtflitsen. Loslating van het netvlies en ernstig verlies van het gezichtsvermogen kunnen optreden.

De diagnose wordt soms tijdens een routineonderzoek van het oog met een oftalmoscoop gesteld. De diagnose wordt vergemakkelijkt door middel van echografie. Om de diagnose te bevestigen, kan een arts met een fijne naald een weefselmonster afnemen voor onderzoek onder een microscoop (biopsie). De tumor wordt meestal met chemotherapie en bestraling behandeld.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Endoftalmitis

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer