THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Verstopping van de centrale netvliesslagaders en netvliesaders

De centrale netvliesslagader, het voornaamste bloedvat dat het netvlies van bloed voorziet, kan volledig verstopt raken door atherosclerose of door deeltjes, bijvoorbeeld bloedstolsels, die via de bloedbaan worden vervoerd en een bloedvat afsluiten. Een ontsteking van de bloedvaten is ook een mogelijke oorzaak van verstopping van de netvliesslagader. Bij mensen met glaucoom, diabetes mellitus of hoge bloeddruk kunnen verschillende processen optreden die tot verstopping van de bloedvaten kunnen leiden.

Als de centrale netvliesslagader verstopt raakt, kan er met het betreffende oog plotseling niets meer worden gezien, hoewel er meestal geen sprake is van pijn. Verstopping van de centrale netvliesader veroorzaakt verwijde bloedvaten en opzwellen van de voorzijde van de oogzenuw. Het verlies van het gezichtsvermogen kan van licht tot ernstig variëren net als bij verstopping van de centrale netvliesslagader. De aandoening keert in veel gevallen terug.

Naast ernstig verlies van het gezichtsvermogen kunnen andere complicaties van verstoppingen van de centrale netvliesslagader of -ader optreden, zoals bloedingen in het oog en glaucoom door de groei van afwijkende bloedvaten op de iris en in de hoek waarlangs vocht het oog verlaat.

Diagnose en behandeling

Met een oftalmoscoop kan een arts veranderingen in bloedvaten waarnemen en andere aanwijzingen dat de bloedtoevoer naar het netvlies is afgenomen, zoals een verbleking van het netvlies in het geval van verstopping van de netvliesslagader of opzwelling van de vaten en de voorzijde van de oogzenuw in het geval van verstopping van de netvliesader. Met behulp van fluoresceïneangiografie (een onderzoek waarbij een kleurstof in een ader wordt ingespoten, waarna foto's van het netvlies worden gemaakt) kan worden bepaald hoe uitgebreid de schade aan het netvlies is en kan er een behandelplan worden opgesteld. Dopplerechografie wordt soms gebruikt om de bloedstroom in de vaten te onderzoeken.

Er wordt vaak onmiddellijk overgegaan tot behandeling in een poging de verstopping van de netvliesslagader op te heffen. Behandeling heeft echter zelden effect. De druk in het oog kan worden verlaagd door de gesloten oogleden af en toe met de vingers te masseren. Een andere mogelijkheid om de druk in het oog te verlagen, is een behandeling die bekendstaat als ‘paracentese' van de voorste oogkamer. Bij deze behandeling wordt het oog met oogdruppels verdoofd en wordt vervolgens een naald in de voorste oogkamer geplaatst om een kleine hoeveelheid vocht af te voeren, waardoor de druk in het oog snel afneemt. Wanneer de druk in het oog door massage of paracentese wordt verlaagd, kan een bloedstolsel of andere embolus losraken en in een kleinere vertakking van het bloedvat terechtkomen. Hierdoor wordt het gedeelte van het netvlies dat schade ondervindt kleiner. Er bestaat geen algemeen geaccepteerde behandeling met geneesmiddelen. Er kan een laserbehandeling worden toegepast om afwijkende bloedvaatjes te vernietigen indien deze op de iris of in de hoek ontstaan.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Retinitis pigmentosa

Next: Hypertensieve retinopathie

Figures
Tables
Disclaimer