THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Hoornvlieszweren

Een hoornvlieszweer is een open zweer op het hoornvlies.

Hoornvlieszweren kunnen ontstaan door een verwonding van het hoornvlies, dat vervolgens geïnfecteerd raakt met bacteriën, schimmels of de Protozoa Acanthamoeba (die in besmet water leeft). Zweren door virussen (vaak een herpesvirus) kunnen opnieuw worden opgewekt door lichamelijke spanningen, maar kunnen ook spontaan terugkeren. Zweren kunnen ook optreden als er een vreemd voorwerp in het oog is gedrongen of als het oog geïrriteerd is door een contactlens, vooral wanneer contactlenzen tijdens de slaap worden gedragen of niet adequaat zijn gedesinfecteerd. In zeldzame gevallen kan het hoornvlies gaan zweren door een gebrek aan vitamine A en eiwit.

Wanneer de oogleden niet goed sluiten, kan het hoornvlies droog en geïrriteerd raken. Dit kan tot beschadiging en het ontstaan van een hoornvlieszweer leiden. Deze zweren kunnen geïnfecteerd raken. Verwondingen aan het hoornvlies kunnen het gevolg zijn van ingroeiende wimpers (trichiasis) of een naar binnen omgekruld ooglid (entropion).

Symptomen

Hoornvlieszweren geven meestal het gevoel dat er een vreemd voorwerp in het oog zit, met pijn en gevoeligheid voor fel licht en een verhoogde traanvochtproductie. In het hoornvlies kan een witte vlek met pus ontstaan. Soms verspreiden de zweren zich over het gehele hoornvlies en kunnen ze er diep in doordringen. Achter het hoornvlies kan zich ook pus ophopen. Hoe dieper de zweer, des te ernstiger de symptomen en de complicaties. Het bindvlies (conjunctiva) is bloeddoorlopen.

Hoornvlieszweren kunnen na behandeling verdwijnen, maar ze kunnen een troebel litteken achterlaten dat het gezichtsvermogen belemmert. Andere complicaties omvatten onder meer infecties, perforatie van het hoornvlies, verschuiving van de iris en vernietiging van het oog.

Diagnose en behandeling

Een hoornvlieszweer is een zeer ernstige aandoening die onmiddellijk moet worden behandeld.

Om een goed beeld van de zweer te kunnen vormen, gebruikt de arts soms speciale oogdruppels die een kleurstof, fluoresceïne, bevatten. Deze kleurstof verkleurt de zweer tijdelijk zodat deze preciezer kan worden onderzocht. De behandeling hangt af van de achterliggende oorzaak. Er kan bijvoorbeeld een behandeling met antibiotica of met middelen tegen virussen of schimmels nodig zijn. Hoornvliestransplantatie (keratoplastiek) is soms eveneens nodig. (see TransplantatieSidebar)

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Oppervlakkige keratitis punctata

Next: Droge keratoconjunctivitis

Figures
Tables
Disclaimer