THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Oppervlakkige keratitis punctata

Bij oppervlakkige keratitis punctata sterven bepaalde cellen aan het oppervlak van het hoornvlies af.

De oorzaak van deze aandoening kan een virusinfectie zijn, een bacteriële infectie (onder andere trachoom) (see Trachoom), droge ogen, contact met irriterende chemische stoffen, blootstelling aan ultraviolet licht (felle zon, zonnebank, elektrische lasapparaten), irritatie door te lang ingehouden contactlenzen of een (allergische) irritatie door oogdruppels. De aandoening kan ook optreden als bijwerking van bepaalde oraal of intraveneus toegediende medicijnen.

Patiënten met oppervlakkige keratitis punctata hebben meestal last van pijnlijke, tranende en bloeddoorlopen ogen, die overgevoelig zijn voor fel licht. Het zicht kan enigszins wazig zijn. Vaak voelen de ogen branderig of zanderig en lijkt het alsof er iets in het oog is terechtgekomen. Wanneer de aandoening door ultraviolet licht wordt veroorzaakt, verschijnen de symptomen meestal pas na een paar uur en houden ze één tot twee dagen aan. Wanneer de oorzaak een virusinfectie is, kan een lymfeklier bij het oor aan de desbetreffende zijde gezwollen en gevoelig zijn.

De diagnose wordt gebaseerd op de symptomen, op het feit dat de persoon wel of niet is blootgesteld aan één van de bekende oorzaken en op een onderzoek van het hoornvlies met een spleetlamp. (see Symptomen en diagnose van oogaandoeningenFigures)

De aandoening geneest bij bijna iedereen volledig. Wanneer een virus anders dan herpes simplex of herpes zoster (gordelroos) de veroorzaker is, is behandeling niet nodig en duurt het genezingsproces vaak minder dan drie weken. Wanneer de oorzaak een bacteriële infectie of irritatie door contactlenzen is, worden antibiotica voorgeschreven. Wanneer keratitis door droge ogen is veroorzaakt, kan dit met oogzalf of kunsttranen (oogdruppels die wat betreft samenstelling sterk op traanvocht lijken) effectief worden behandeld. Wanneer de oorzaak blootstelling aan ultraviolet licht is, kan verlichting worden verkregen met antibioticumzalf, oogdruppels die de pupil verwijden (see Aandoeningen van de oogleden en traanklierenFigures) en een ooglapje. Wanneer keratitis het gevolg is van een reactie op een geneesmiddel of een allergische irritatie door oogdruppels, moet het gebruik van dat middel worden gestaakt.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Hoornvlieszweren

Figures
Tables
Disclaimer