THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Aandoeningen aan de ogen kunnen worden herkend doordat het gezichtsvermogen verandert, de ogen er anders uitzien of de gevoelswaarneming van de ogen verandert. Symptomen aan het oog ontwikkelen zich doorgaans door een probleem in het oog, maar kunnen soms ook wijzen op een probleem elders in het lichaam, vooral in de hersenen. Soms ontwikkelen symptomen aan het oog zich als onderdeel van een ziekte die meerdere orgaansystemen aantast.

Een patiënt met symptomen aan het oog moet een arts raadplegen. Veel oogziekten veroorzaken in de vroege stadia echter weinig of geen symptomen. Daarom moeten de ogen regelmatig worden gecontroleerd (elke 1 of 2 jaar of vaker als er sprake is van een oogaandoening). Deze controle kan worden uitgevoerd door een oogarts of door een optometrist, een niet-medicus die in brekingsafwijkingen is gespecialiseerd.

Een patiënt met oog- of gezichtsproblemen beschrijft de locatie en duur van de symptomen. Vervolgens onderzoekt de arts het oog, het gebied eromheen en eventueel andere delen van het lichaam, afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Symptomen

Figures
Tables
Disclaimer