THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Beten van giftige hagedissen

Er zijn slechts twee giftige hagedissen bekend, de Mexicaanse korsthagedis en het gilamonster, dat voorkomt in Arizona, het Mexicaanse Sonora en naburige gebieden. Het gif van deze hagedissen komt qua samenstelling en uitwerking enigszins overeen met dat van bepaalde groefkopadders, hoewel de symptomen doorgaans veel minder ernstig zijn. Beten zijn vrijwel nooit dodelijk. In tegenstelling tot de meeste slangen bijt het gilamonster zich stevig vast en kauwt het dier het gif in het slachtoffer in plaats van het via de giftanden in te spuiten. Het kan moeite kosten om de hagedis los te krijgen.

Veelvoorkomende symptomen zijn pijn, zwelling en verkleuring in het gebied rond de beet, evenals gezwollen lymfeklieren. Zwakte, transpiratie, dorst, hoofdpijn en oorsuizen (tinnitus aurium) kunnen optreden. In ernstige gevallen kan de bloeddruk dalen.

Er zijn diverse mogelijkheden om het gilamonster los te krijgen, bijvoorbeeld de kaken openbreken met een buigtang, een vlam onder de kin van de hagedis houden of het dier en het gebeten lichaamsdeel onder water houden. Als de hagedis eenmaal los is, blijven er vaak tanddeeltjes in de huid achter. Die moeten worden verwijderd. Lage bloeddruk of problemen met de bloedstolling worden op dezelfde manier behandeld als bij beten van groefkopadders. Er bestaat geen specifiek tegengif.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Beten van gifslangen

Next: Spinnenbeten

Figures
Tables
Disclaimer