THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Beten van teken en mijten

Teken zijn dragers van tal van ziekten. Ixodes scapularis bijvoorbeeld draagt soms de bacterie Borrelia burgdorferibij zich. De kans op transmissie van Borrelia burgdorferiwisselt in Nederland per regio. Gemiddeld bedraagt deze kans 2%. Een onbehandelde infectie kan leiden tot de ziekte van Lyme. (see Ziekte van Lyme)

Andere tekensoorten kunnen bacteriën bij zich dragen die rickettsia- of ehrlich-infecties veroorzaken. (see Introductie)

Beten van de in Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten voorkomende pajaroello-teken veroorzaken pusblaasjes die doorbreken, waarbij open zweren achterblijven waarop een korst ontstaat.

Mijten komen veel voor en veroorzaken een sterk jeukende huiduitslag die wordt veroorzaakt door mijtenlarven in de huid, schurft (see Schurft) en een aantal andere ziekten. De ernst van de gevolgen voor het weefsel rond de beet varieert.

Behandeling

Teken dienen zo snel mogelijk te worden verwijderd. Een teek kan het beste worden verwijderd door het dier met een tekenpen zo dicht mogelijk bij de huid vast te grijpen en het er rechtstandig uit te trekken. De kop, die kan achter blijven als het lichaam van de teek is verwijderd, dient eveneens te worden verwijderd omdat deze tot langdurige ontsteking kan leiden. De meeste huis-, tuin- en keukenmethoden voor verwijdering van een teek, zoals gebruik van alcohol, nagellak of een hete lucifer, zijn niet effectief en kunnen er juist toe leiden dat de teek geïnfecteerd speeksel in het beetgebied spuit. Wanneer een geïnfecteerde teek binnen 24 uur na penetratie van de huid wordt verwijderd, wordt de kans op infectie gering geschat. Na verwijdering van de teek moet gelet worden op veranderingen van de huid rond de insteekopening. Wanneer een rode ring zichtbaar wordt (erythema migrans) is het raadzaam een antibioticabehandeling in te stellen.

Besmetting met mijten wordt behandeld door een crème aan te brengen die permetrine of een lindaanoplossing bevat. Na behandeling met permetrine of lindaan wordt soms gedurende enkele dagen een corticosteroïdcrème gebruikt om de jeuk te verminderen tot alle mijten weg zijn.

illustrative-material.sidebar 2

Tekenparalyse

In Noord-Amerika komen tekensoorten voor die een gif afscheiden dat tekenparalyse veroorzaakt. Iemand met tekenparalyse voelt zich rusteloos, zwak en prikkelbaar. Na een paar dagen treedt een verlamming op die bij de benen begint en zich naar boven toe uitbreidt. Ook de ademhalingsspieren kunnen verlamd raken.

Tekenparalyse kan snel worden genezen door de teek te vinden en te verwijderen. Als de ademhaling bemoeilijkt is, is het soms nodig zuurstof toe te dienen of het slachtoffer kunstmatig te beademen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Insectenbeten

Next: Beten van duizendpoten en miljoenpoten

Figures
Tables
Disclaimer