THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Mensenbeten

Aangezien menselijke tanden en kiezen niet bijzonder scherp zijn, veroorzaken mensenbeten meestal een bloeduitstorting en slechts een oppervlakkige scheur (laceratie), als er al een wond ontstaat. Uitzonderingen worden gevormd door vlezige uitsteeksels als de oren, neus en penis, die soms geheel afgebeten worden. Verwondingen die ontstaan op de knokkels van een persoon die iemand anders een vuistslag op de mond geeft, raken vaak geïnfecteerd. (see Infecties veroorzaakt door beten)

Bij een dergelijke wond ontstaat vaak een inscheuring van de vingerpees die over de knokkel heen loopt. Soms besmet de bijtende persoon het slachtoffer met ziekten als hepatitis. Besmetting met het HIV-virus is echter uiterst onwaarschijnlijk.

Symptomen en diagnose

Beten zijn pijnlijk en laten meestal een afdruk op de huid achter waarop het patroon van de tanden te zien is. Bij verwonding van de knokkel in een gevecht blijft slechts een kleine, rechte snijwond op de knokkel achter. Bij een ingescheurde vingerpees is het moeilijk om de vinger in een bepaalde richting te bewegen. Geïnfecteerde beten worden pijnlijk, opgezwollen en rood.

Behandeling

Mensenbeten worden net als dierenbeten gereinigd met een steriele zoutoplossing (fysiologisch zout) of met water en zeep. Afgebeten lichaamsdelen kunnen soms weer worden aangezet (see TransplantatieSidebar) en scheuren, behalve die aan de hand, worden operatief gesloten. Iedereen met een menselijke beet bij wie de huid is beschadigd, krijgt oraal antibiotica om infectie te voorkomen. Geïnfecteerde beten worden met antibiotica behandeld en moeten vaak operatief worden geopend om de wond te onderzoeken en te reinigen. Preventieve behandeling kan noodzakelijk zijn als bekend is of vermoed wordt dat de bijtende persoon een ziekte heeft die door een beet kan worden overgedragen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Dierenbeten

Next: Beten van gifslangen

Figures
Tables
Disclaimer