THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Koudeletsel zonder bevriezing

Bij koudeletsel zonder bevriezing zijn delen van de huid sterk afgekoeld, maar niet bevroren.

Vormen van koudeletsel zonder bevriezing zijn bevriezing van de opperhuid, loopgravenvoet en vorstbuil.

Bevriezing van de opperhuid is een vorm van koudeletsel waarbij de afgekoelde huidgedeelten gevoelloos, opgezwollen en rood worden. Het betreffende gebied hoeft dan alleen enkele minuten te worden opgewarmd. Tijdens opwarmen kan het gebied zeer pijnlijk worden of hevig jeuken. Er ontstaat echter geen blijvende schade, hoewel het gebied soms nog maanden of jaren extra gevoelig voor koude blijft.

Loopgravenvoet is koudeletsel dat ontstaat wanneer een voet gedurende enkele dagen in natte, koude sokken en laarzen blijft. De voet is bleek en voelt klam en koud aan. Na verwarming wordt de voet rood en pijnlijk bij aanraking. Soms vormen zich blaren, die ontstoken kunnen raken. De behandeling bestaat voornamelijk uit voorzichtig verwarmen, drogen en reinigen van de voet. Daarna moet de voet in een verhoogde positie worden geplaatst en droog en warm worden gehouden. Sommige artsen geven antibiotica om een infectie te voorkomen. Een tetanusboosterinjectie wordt gegeven als de vorige vaccinatie tegen tetanus te lang geleden is toegediend. In uitzonderlijke gevallen treedt deze vorm van letsel op aan de handen. Loopgravenvoet kan vaak worden voorkomen door ten minste dagelijks schone sokken aan te trekken en de voeten te drogen.

Vorstbuil (ook wel pernio, winterhanden, wintervoeten, wintervingers of koudebuil genoemd) is een weinig voorkomende reactie op herhaalde blootstelling aan koude. De symptomen zijn jeuk, pijn en, in enkele gevallen, verkleuringen of blaren in het aangetaste gebied (meestal het been). Deze aandoening is hardnekkig en brengt ongemak met zich mee, maar is niet ernstig. De beste behandeling is de blootstelling aan koude beëindigen. Het geneesmiddel nifedipine, dat via de mond wordt ingenomen, kan de symptomen verlichten.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Onderkoeling

Next: Bevriezing

Figures
Tables
Disclaimer