THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Angstgevoelens veroorzaakt door (genees)middelen of lichamelijke aandoeningen

Angstgevoelens kunnen door een lichamelijke aandoening of door het (staken van het) gebruik van een (genees)middel worden veroorzaakt. Aandoeningen die angst kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld neurologische aandoeningen, zoals verwondingen aan het hoofd, een herseninfectie of een aandoening aan het binnenoor, cardiovasculaire aandoeningen, zoals hartfalen en hartritmestoornissen, stoornissen in het hormoonstelsel, zoals een overactieve bijnier of schildklier en ademhalingsstoornissen, zoals astma en een chronische obstructieve longaandoening. Ook koorts kan angst veroorzaken.

Tot de middelen die angst kunnen opwekken, behoren alcohol, stimulerende middelen, cafeïne, cocaïne en veel soorten voorgeschreven medicijnen, zoals efedrine (toegepast in bijvoorbeeld geneesmiddelen tegen gezwollen slijmvliezen) en theofylline (gebruikt voor de behandeling van astma). Sommige afslankmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, bevatten zowel efedrine als cafeïne. Het staken van het gebruik van bepaalde middelen, zoals benzodiazepinen, kan tot angst leiden.

Stervende mensen kunnen angstig worden door vrees voor de dood, door pijn en door ademhalingsproblemen (see Depressie en angst).

Behandeling

Een arts probeert de primaire oorzaken en niet zozeer de secundaire symptomen van angst te behandelen. Na behandeling van de lichamelijke aandoening of nadat het gebruik van een middel zo lang is gestaakt dat alle ontwenningsverschijnselen zijn verdwenen, zou de angst moeten afnemen. Als iemand nog angstig blijft, kan de angst met anxiolytica of psychotherapie (zoals gedragstherapie) worden behandeld. Bij stervende mensen kunnen sterke pijnstillers als morfine worden gebruikt. Deze pijnstillers zijn zeer effectief tegen angst.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Gegeneraliseerde angststoornis

Next: Paniekaanvallen en paniekstoornis

Figures
Tables
Disclaimer