THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Meervoudige chemische overgevoeligheid

Meervoudige chemische overgevoeligheid is een aandoening die lijkt te worden veroorzaakt door blootstelling aan lage concentraties van meerdere chemische stoffen die vaak in de omgeving worden aangetroffen.

Meervoudige chemische overgevoeligheid komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Bovendien heeft 40% van de mensen met het chronischevermoeidheidssyndroom en 16% van de mensen met fibromyalgie ook meervoudige chemische overgevoeligheid.

Sommige artsen veronderstellen dat deze aandoening een psychologische oorzaak heeft, waarschijnlijk een soort angststoornis, te vergelijken met agorafobie (pleinvrees, vrees om zich onder de mensen te begeven) of een paniekaanval (see Paniekaanvallen en paniekstoornis). Anderen denken dat de aandoening mogelijk een soort allergische reactie is (Introductie). Uiteenlopende veranderingen in het immuunsysteem kunnen optreden, wat de waarschijnlijkheid van een allergische reactie vergroot. Bij mensen met deze aandoening is echter geen sprake van een vast patroon van dergelijke veranderingen en blijft de oorzaak onbekend.

Symptomen en diagnose

Sommige mensen krijgen symptomen nadat ze één keer aan uiteenlopende toxische stoffen in hoge concentraties zijn blootgesteld. Patiënten wijten de symptomen aan blootstelling aan deze stoffen, maar meestal ontbreekt het bewijs daarvoor.

Tot de symptomen behoren onder meer: snelle hartslag, pijn op de borst, zweten, kortademigheid, vermoeidheid, opvliegers, duizeligheid, misselijkheid, ademnood, trillen, gevoelloosheid, hoesten, heesheid en concentratieproblemen.

De diagnose ‘meervoudige chemische overgevoeligheid' wordt gesteld op basis van de symptomen. De diagnose wordt bevestigd als de symptomen terugkeren na herhaalde blootstelling aan de chemische stof, als de symptomen terugkeren na blootstelling aan veel lagere concentraties dan die daarvoor geen problemen veroorzaakten of waarvan anderen meestal geen last hebben, als de symptomen weggaan wanneer de patiënt de bewuste omgeving verlaat en als de symptomen ontstaan als reactie op een grote verscheidenheid van niet-verwante chemische stoffen.

Een bloedonderzoek kan worden verricht om het aantal rode en witte bloedcellen en de concentraties van antistoffen te meten, maar het is niet bewezen of dit zinvol is.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit het proberen te mijden van de toxische stoffen waarvan wordt vermoed dat ze de symptomen veroorzaken. Dit kan echter moeilijk zijn, omdat veel van deze stoffen algemeen voorkomen. Psychotherapie is soms zinvol.

illustrative-material.sidebar 2

Gemelde veroorzakers van meervoudige chemische overgevoeligheid

  • alcohol en (genees)middelen
  • benzinedampen en uitlaatgassen
  • cafeïne en voedingsadditieven
  • geuren van tapijt en meubilair
  • parfum en andere geparfumeerde producten
  • pesticiden en onkruidverdelgingsmiddelen
  • verfmaterialen

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Chronischevermoeidheidssyndroom

Next: Sick-building-syndroom

Figures
Tables
Disclaimer