THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Anorectale fistel

Een anorectale fistel is een abnormale verbinding vanaf de anus of het rectum, gewoonlijk naar de huid rond de anus, maar soms naar een ander orgaan, bijvoorbeeld de vagina.

De meeste fistels beginnen in een diepgelegen klier in de wand van de anus of het rectum. Soms ontstaan fistels na drainage van een anorectaal abces, maar vaak is er geen aanwijsbare reden. Fistels komen vaker voor bij mensen met de ziekte van Crohn of met tuberculose. Ze komen ook voor bij mensen met diverticulitis, kanker of een anaal of rectaal letsel. Bij jonge kinderen zijn dergelijke fistels meestal een geboorteafwijking. Ze komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Fistels tussen het rectum en de vagina kunnen een gevolg zijn van radiotherapie, kanker, de ziekte van Crohn of een letsel dat tijdens een bevalling bij de moeder ontstaat.

Symptomen en diagnose

Een fistel kan pijnlijk zijn en pus uitscheiden. De arts kan gewoonlijk een of meer openingen van de fistel waarnemen of een fistel onder het huidoppervlak voelen. Soms wordt een sonde ingebracht om de diepte en richting van de fistel te bepalen. Door inspectie met behulp van een anoscoop en onderzoek met een sonde kan soms ook de inwendige opening worden vastgesteld. Door onderzoek met een sigmoïdoscoop, een veel langere kijkbuis, kan de arts bepalen of het probleem een gevolg is van kanker, de ziekte van Crohn of een andere aandoening.

Behandeling

De enige effectieve behandeling is een operatie waarbij de fistel wordt verwijderd (fistulotomie). Tijdens de operatie wordt de sfincter soms onbedoeld gedeeltelijk doorgesneden. Als de sfincter te ver wordt doorgesneden, kan de patiënt moeilijkheden krijgen met de controle van de stoelgang. Als de patiënt diarree heeft of aan de ziekte van Crohn lijdt, wordt de operatie meestal niet uitgevoerd, omdat deze aandoeningen de wondgenezing kunnen vertragen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Anorectaal abces

Next: Proctitis

Figures
Tables
Disclaimer