THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Anusfissuur

Een anusfissuur is een scheur of kloofvormige zweer in het anusslijmvlies.

Anusfissuren kunnen het gevolg zijn van een beschadiging die is veroorzaakt door harde of omvangrijke ontlasting. In zeldzame gevallen kunnen ze ook worden veroorzaakt door penetratie van de anus tijdens anale seks. Door een fissuur vertoont de anale sfincter een spasme die het genezingsproces tegengaat.

Fissuren veroorzaken pijn en bloedingen, meestal tijdens of kort na de stoelgang. De pijn kan enkele minuten of enkele uren aanhouden en zakt dan weg tot de volgende stoelgang. De arts stelt een fissuur vast door de anus te inspecteren.

Behandeling

Emollientia (weekmakers) of psylliumpreparaten kunnen de kans op beschadiging door harde ontlasting verkleinen en tegelijkertijd het onderste deel van het rectum smeren en de gevoeligheid verlichten. Zetpillen die een smeermiddel bevatten zijn ook zinvol. Een warm zitbad gedurende 10 tot 15 minuten na de stoelgang kan het ongemak verminderen en de doorbloeding stimuleren waardoor de genezing sneller verloopt.

Er zijn veelbelovende experimentele behandelingen ontwikkeld om sfincterspasme tegen te gaan en de genezing van fissuren te bevorderen. Hierbij gaat het onder meer om het injecteren van de sfincter met toxinen van de bacterie Clostridium botulinumen het aanbrengen van nitroglycerinezalf of calciumantagonisten rond de fissuur.

Als deze maatregelen geen effect hebben, moet mogelijk operatief worden ingegrepen. Sfincterspasme kan worden verlicht door het oprekken (dilateren) van de anus of door de inwendige sfincter door te snijden (interne sfincterotomie).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Aambeien

Next: Anorectaal abces

Figures
Tables
Disclaimer