THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Dunne darm
Back to Top

Section

Subject

Topics

Dunne darm

Vanuit de maag komt het voedsel terecht in de twaalfvingerige darm (duodenum), het eerste deel van de dunne darm. Het voedsel komt via de pylorus (maagportier) in de twaalfvingerige darm in porties die de dunne darm kan afbreken. Wanneer de twaalfvingerige darm vol is, geeft deze een signaal af aan de maag om de lediging te staken.

In de twaalfvingerige darm komen enzymen van de alvleesklier en gal van de lever en de galblaas terecht. Deze vloeistoffen komen de twaalfvingerige darm binnen via de sfincter van Oddi en hebben een belangrijke functie bij de vertering en opname. De vertering en opname worden tevens ondersteund door peristaltische bewegingen waardoor het voedsel wordt gekneed en met secreties van de dunne darm wordt vermengd.

De eerste paar centimeter van de bekleding van de twaalfvingerige darm is glad, maar de rest is geplooid, bezit kleine uitsteeksels (villi of vlokken) en nog kleinere uitsteeksels (microvilli). Deze villi en microvilli vergroten het totale oppervlak van de binnenwand in de twaalfvingerige darm, waardoor opname van meer voedingsstoffen mogelijk wordt.

Voorbij de twaalfvingerige darm bestaat de dunne darm nog uit de nuchtere darm (jejunum) en de kronkeldarm (ileum). Deze delen van de dunne darm zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de opname van vetten en andere voedingsstoffen. De knedende bewegingen vergemakkelijken de opname. De opname wordt tevens bevorderd door het enorme oppervlak van de plooien, de villi en de microvilli. De wand van de darm wordt ruim van bloed voorzien door de bloedvaten die de opgenomen voedingsstoffen via de poortader naar de lever voeren. De darmwand geeft slijm af om de darminhoud vochtig te houden en water om verteerde voedseldeeltjes op te lossen. Er worden ook kleine hoeveelheden enzymen afgegeven voor de vertering van eiwitten, suikers en vetten.

De samenstelling van de darminhoud verandert geleidelijk terwijl deze door de darm beweegt. In de twaalfvingerige darm worden aan het voedsel alvleesklierenzymen en gal toegevoegd, waardoor de zure maaginhoud wordt geneutraliseerd. Naarmate de darminhoud verder door de dunne darm beweegt, wordt deze steeds vloeibaarder door toevoeging van water, slijm, gal en enzymen uit de alvleesklier. Uiteindelijk neemt de dunne darm de meeste voedingsstoffen en bijna alle vloeistof (op circa 1 liter na) op voordat hij in de dikke darm uitmondt.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Maag

Next: Alvleesklier

Figures
Tables
Disclaimer