THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Het spijsverteringsstelsel strekt zich uit van de mond tot de anus en is verantwoordelijk voor de inname van voedsel, de afbraak tot voedingsstoffen (de zogenoemde ‘spijsvertering'), de opname van de voedingsstoffen in de bloedbaan en de verwijdering van onverteerbare voedselresten uit het lichaam. Het spijsverteringskanaal bestaat uit de mond (see Introductie), de keel, de slokdarm, de maag, de dunne darm, de dikke darm, de endeldarm (rectum) en de anus. Ook organen buiten het maag-darmkanaal worden tot het spijsverteringsstelsel gerekend: de alvleesklier (pancreas), de lever en de galblaas.

De buikholte is de ruimte waarin zich de spijsverteringsorganen bevinden. De buikholte wordt aan de voorzijde begrensd door de buikwand (bestaande uit lagen huid, vet, spierweefsel en bindweefsel), aan de achterzijde door de wervelkolom, aan de bovenzijde door het middenrif (diafragma) en aan de onderzijde door de bekkenorganen. De buikholte is (evenals het buitenoppervlak van de spijsverteringsorganen) bekleed met een membraan die het ‘buikvlies' (of ‘peritoneum') wordt genoemd.

Volgens deskundigen zijn het spijsverteringsstelsel en de hersenen sterk aan elkaar gekoppeld. Zo zijn psychische factoren van grote invloed op de samentrekking van de darm, de afgifte van verteringsenzymen en andere functies van het spijsverteringsstelsel. Ook de vatbaarheid voor infecties (die tot verschillende spijsverteringsstoornissen leiden) wordt sterk door de hersenen beïnvloed. Op zijn beurt beïnvloedt het spijsverteringsstelsel de hersenen weer. Zo zijn chronische of terugkerende aandoeningen als het prikkelbaredarmsyndroom, colitis ulcerosa en andere pijnlijke aandoeningen van invloed op emoties, gedrag en dagelijks functioneren. Dit tweeledige verband wordt ook wel aangeduid als de ‘hersen-darm-as'.

illustrative-material.figure-short 1

Spijsverteringsstelsel

Spijsverteringsstelsel

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Next: Keel en slokdarm

Figures
Tables
Disclaimer