THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Maag
Back to Top

Section

Subject

Topics

Maag

De maag is een groot, boonvormig, hol en gespierd orgaan dat uit vier delen bestaat: de maagingang (cardia), de maagkoepel (fundus), het maaglichaam (corpus) en de maaguitgang (antrum). Voedsel en vloeistoffen komen via de onderste slokdarmsfincter in de maag terecht.

Het bovenste deel van de maag fungeert als een opslagplaats voor voedsel. De maagingang en het maaglichaam ontspannen zich om voedsel gemakkelijk de maag binnen te laten komen. Vervolgens trekt het antrum (onderste deel van de maag) zich ritmisch samen, waardoor het voedsel met zuur en enzymen (maagsappen) wordt vermengd en in kleine stukjes wordt verdeeld, zodat het gemakkelijker kan worden verteerd. De cellen die de maag bekleden scheiden drie belangrijke stoffen uit: slijm, zoutzuur en de precursor (tussenstof) van pepsine, een enzym dat eiwitten afbreekt. Het slijm vormt een beschermende laag op de cellen die de maag bekleden zodat deze niet door het zuur en de enzymen worden aangetast. Verstoring van deze slijmlaag, bijvoorbeeld door een infectie met de bacterie Helicobacter pylori of door acetylsalicylzuur (aspirine), kan tot beschadiging leiden die in een maagzweer resulteert.

Zoutzuur zorgt voor de sterk zure omgeving die pepsine nodig heeft om eiwitten af te breken. De hoge zuurgraad van de maag beschermt tevens tegen infecties door de meeste bacteriën te doden. De afscheiding van zuur wordt gestimuleerd door zenuwprikkels naar de maag, door gastrine (een door de maag afgegeven hormoon) en door histamine (een door de maag afgegeven stof). Pepsine is het enige enzym dat het eiwit collageen, een belangrijk bestanddeel van vlees, kan afbreken.

Een aantal stoffen als alcohol en acetylsalicylzuur (aspirine) kunnen rechtstreeks en slechts in kleine hoeveelheden vanuit de maag in de bloedbaan worden opgenomen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Keel en slokdarm

Next: Dunne darm

Figures
Tables
Disclaimer