THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Hemorragische colitis

Hemorragische colitis is een vorm van gastro-enteritis waarbij bepaalde stammen van de bacterie Escherichia coli(E. coli) de dikke darm infecteren en een toxine produceren die plotseling bloedige diarree en soms andere ernstige complicaties veroorzaakt.

Hemorragische colitis kan bij mensen van alle leeftijden optreden, maar komt het vaakst voor bij kinderen en ouderen. In Europa wordt de meest voorkomende stam van E. coli die hemorragische colitis veroorzaakt, aangetroffen in de darmen van gezond vee. Infectie kan plaatsvinden door het nuttigen van onvoldoende verhit rundvlees, vooral gehakt, of niet-gepasteuriseerde melk. Ook niet-gepasteuriseerd sap kan besmet zijn. De ziekte kan van mens op mens worden overgedragen, vooral bij kinderen die nog luiers dragen.

De toxinen van E. coli beschadigen het slijmvlies van de dikke darm. Als ze in de bloedbaan worden opgenomen, kunnen ook andere organen worden aangetast, bijvoorbeeld de nieren.

Symptomen

De ziekte begint plotseling met hevige buikkrampen en waterige diarree die meestal binnen 24 uur bloed bevat. De diarree duurt meestal één tot acht dagen. Koorts is meestal afwezig of licht, maar kan soms oplopen tot meer dan 39 °C.

Circa 5% van de mensen met hemorragische colitis ontwikkelt een ernstige complicatie met de naam ‘hemolytisch-uremisch syndroom' (see Oorzaken). De symptomen zijn onder meer bloedarmoede (gekenmerkt door vermoeidheid, slapheid en een licht gevoel in het hoofd) die wordt veroorzaakt door de afbraak van rode bloedcellen (hemolytische anemie), een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en acute nierinsufficiëntie. Bij sommige mensen met hemolytisch-uremisch syndroom komen tevens complicaties voor als gevolg van beschadigingen van de zenuwen of hersenen, zoals epileptische aanvallen of een cerebrovasculair accident (CVA, ‘beroerte'). Deze complicaties doen zich meestal voor tijdens de tweede week van de ziekte en worden soms voorafgegaan door stijgende koorts. Het hemolytisch-uremisch syndroom komt het meest voor bij kinderen jonger dan vijf jaar en bij ouderen. Zelfs zonder hemolytisch-uremisch syndroom en de complicaties daarvan kan hemorragische colitis bij ouderen tot de dood leiden.

Diagnose en behandeling

De arts vermoedt meestal hemorragische colitis als de patiënt bloederige diarree meldt. Voor de diagnose worden fecale monsters getest op stammen van E. coli. Als de arts vermoedt dat de bloederige diarree door andere ziekten wordt veroorzaakt, kunnen andere onderzoeken worden verricht.

Het drinken van voldoende vloeistof vormt het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Soms wordt echter zoveel vocht verloren dat dit intraveneus moet worden aangevuld. Het gebruik van kruiden blijft tijdens het dieet met gekookte graanproducten, bananen, rijst, appelmoes en toast beperkt. Antibiotica worden niet gegeven, omdat deze het risico van hemolytisch-uremisch syndroom verhogen. Mensen bij wie zich complicaties voordoen hebben waarschijnlijk intensieve zorg nodig in het ziekenhuis en mogelijk zelfs nierdialyse. (see Dialyse)

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Voedselvergiftiging door Stafylokokken

Figures
Tables
Disclaimer