THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Ischemische colitis

Ischemische colitis is een beschadiging van de dikke darm die het gevolg is van een onderbreking in de bloedtoevoer.

Ischemische colitis kan het gevolg zijn van een plotselinge (acute) of (vaker) langdurige (chronische) belemmering van de bloedstroom in de slagaders die de dikke darm van bloed voorzien. Bloedstolsels kunnen een acute afsluiting veroorzaken, terwijl afzettingen van vetachtig materiaal (atherosclerose) kunnen leiden tot een chronische afsluiting. Er ontstaat schade aan het slijmvlies en de binnenste lagen van de wand van de dikke darm. De omvang van de schade hangt af van de duur en de ernst van de afsluiting. De beschadiging veroorzaakt zweren (ulcera) in het slijmvlies van de dikke darm. Ischemische colitis treft voornamelijk mensen van 50 jaar of ouder.

Symptomen en diagnose

Meestal heeft de patiënt last van buikpijn. De pijn wordt meestal aan de linkerkant gevoeld, maar kan overal in de buikholte voorkomen. De patiënt heeft frequente dunne ontlasting, waarin vaak donkerrode klonten voorkomen. Soms wordt helderrood bloed zonder ontlasting uitgescheiden. Vaak heeft de patiënt lichte verhoging (meestal onder 37,7 °C).

De arts kan op basis van de symptomen vermoeden dat er sprake is van ischemische colitis, vooral bij een patiënt die ouder is dan 50 jaar. Een buik die bij zachte druk gevoelig is, is een verdere aanwijzing voor ischemische colitis. Coloscopie of een klysma met bariumpap is nodig om ischemische colitis te onderscheiden van andere vormen van ontsteking, zoals infecties of een chronische darmontsteking.

Prognose en behandeling

Patiënten met ischemische colitis worden in het ziekenhuis opgenomen. Aanvankelijk krijgt de patiënt geen vloeistoffen en voedsel via de mond, zodat de darm tot rust kan komen. In plaats daarvan worden intraveneus vloeistoffen, elektrolyten en voedingsstoffen toegediend. Vaak worden antibiotica gegeven om een infectie te voorkomen die kan volgen op de ontsteking. Meestal worden de antibiotica binnen een paar dagen gestaakt en wordt het eten hervat. Meer dan 50% van de patiënten met ischemische colitis herstelt binnen één tot twee weken. Wanneer de onderbreking van de bloedtoevoer echter ernstiger of langduriger is, moet mogelijk het aangetaste deel van de dikke darm operatief worden verwijderd.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Peritonitis

Figures
Tables
Disclaimer