THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Tropische spruw

Tropische spruw is een aandoening met onbekende oorzaak die voorkomt bij mensen die in tropische en subtropische gebieden verblijven. Zij ontwikkelen afwijkingen in het slijmvlies van de dunne darm, wat tot malabsorptie en tekorten aan veel voedingsstoffen leidt.

Tropische spruw komt hoofdzakelijk voor in het Caribisch gebied, Zuid-India en Zuidoost-Azië. Zowel inwoners als reizigers kunnen het oplopen, maar het komt zelden voor bij kinderen. De oorzaak is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat het om een infectieziekte gaat.

Symptomen en diagnose

Kenmerkende symptomen van tropische spruw zijn lichtgekleurde ontlasting, chronische diarree en gewichtsverlies. Er kunnen ook andere symptomen van malabsorptie van specifieke voedingsstoffen optreden. Een pijnlijke tong ontstaat door een tekort aan vitamine B2. Een tekort aan protrombine, belangrijk bij de bloedstolling, kan tot gevolg hebben dat gemakkelijk bloeduitstortingen optreden en een wond lang blijft nabloeden. Bloedarmoede ontstaat meestal als gevolg van een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur, wat vermoeidheid en slapheid veroorzaakt.

De diagnose ‘tropische spruw' wordt overwogen bij iemand met bloedarmoede en symptomen van malabsorptie die woont in een gebied waarin de aandoening vaak voorkomt of een dergelijk gebied onlangs heeft bezocht. Röntgenonderzoek van de dunne darm kan wel of geen afwijkingen aantonen. Endoscopische biopsie van de dunne darm (waarbij via een buigzame buis een weefselmonster wordt genomen dat microscopisch wordt onderzocht) kan een aantal kenmerkende, maar niet-specifieke afwijkingen aan het licht brengen. Om parasieten of bacteriën als oorzaak uit te sluiten, kan een ontlastingsmonster worden geanalyseerd.

Behandeling

Als tropische spruw wordt vermoed, wordt de betreffende persoon met een antibioticum behandeld. Gedurende een aantal maanden wordt dan tetracycline of oxytetracycline gegeven. Zo nodig worden voedingssupplementen voorgeschreven, in het bijzonder foliumzuur en vitamine B12. Behandeling leidt meestal tot volledig herstel.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Coeliakie

Next: Ziekte van Whipple

Figures
Tables
Disclaimer