THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Ziekte van Whipple

De ziekte van Whipple (intestinale lipodystrofie) is het gevolg van een zeldzame bacteriële infectie die het slijmvlies van de dunne darm beschadigt en ook andere organen van het lichaam kan treffen.

De ziekte van Whipple komt voornamelijk voor bij mannen van 30 tot 60 jaar en wordt veroorzaakt door een infectie met het organisme Tropheryma whippelii. De infectie betreft meestal de dunne darm, maar kan ook organen als het hart, de longen, de hersenen, de gewrichten en de ogen aantasten.

Symptomen

De symptomen van de ziekte van Whipple zijn onder meer diarree, ontstoken en pijnlijke gewrichten, koorts en een donker kleurende huid. Ernstige malabsorptie leidt tot gewichtsverlies met vermoeidheid en slapheid, veroorzaakt door bloedarmoede. Andere veelvoorkomende symptomen zijn buikpijn, hoesten en pijn bij de ademhaling door ontsteking van de vliezen die de longen bedekken (pleura). Er kan zich vocht ophopen in de ruimte tussen de pleurabladen (een aandoening met de naam ‘pleura-effusie'). (see Pleura-effusie)

De lymfeklieren kunnen opgezet raken. Bij patiënten met de ziekte van Whipple kan hartgeruis ontstaan. Verwardheid, geheugenverlies en onwillekeurige oogbewegingen duiden erop dat de infectie zich naar de hersenen heeft verspreid. Zonder behandeling breidt de ziekte zich steeds verder uit en is uiteindelijk fataal.

Diagnose en behandeling

Een arts kan de diagnose ‘ziekte van Whipple' stellen wanneer een biopsie (een microscopisch onderzoek van weefsel) van de dunne darm of een vergrote lymfeklier de aanwezigheid van de bacteriën aantoont.

De ziekte van Whipple kan worden behandeld met antibiotica als tetracycline, ampicilline, trimethoprim/sulfamethoxazol of penicilline die gedurende 6 tot 12 maanden moeten worden gebruikt. De symptomen verdwijnen dan snel. Ondanks het feit dat aanvankelijk op de antibiotica wordt gereageerd, kan de ziekte echter terugkeren.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Tropische spruw

Next: Intestinale lymfangiëctasie

Figures
Tables
Disclaimer