THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

De slokdarm is de holle buis die vanaf de keel (farynx) naar de maag loopt. De wand van de slokdarm duwt het voedsel naar de maag. Dit gebeurt niet door de zwaartekracht, maar door middel van ritmische spiercontracties (samentrekkingen), de zogenoemde ‘peristaltiek'.

Net onder de overgang van de keel naar de slokdarm bevindt zich een spierband die de ‘bovenste slokdarmsfincter' wordt genoemd. Vlak boven de overgang van de slokdarm naar de maag bevindt zich nog een spierband, de ‘onderste slokdarmsfincter'. Wanneer de slokdarm niet wordt gebruikt, trekken deze sfincters samen zodat voedsel en maagsappen niet van de maag naar de mond kunnen vloeien. Tijdens het slikken ontspannen de sfincters zich, zodat voedsel vrij naar de maag kan bewegen.

Met de leeftijd neemt de kracht van de slokdarmconstricties en de spanning in de sfincters af. Door deze aandoening, die ‘presbyoesophagus' (ouderdomsoesofagus) wordt genoemd, lopen ouderen meer kans op terugvloeien van maagzuur (gastro-oesofageale reflux), vooral wanneer ze na het eten gaan liggen.

De twee meest voorkomende symptomen van slokdarmaandoeningen zijn dysfagie (een slikstoornis) en pijn in de borst of rug. Dysfagie en pijn in de borst of rug kunnen bij elke slokdarmaandoening voorkomen, met slokdarmkanker als ernstigste voorbeeld.

De slokdarmaandoeningen die in dit hoofdstuk worden besproken, hangen samen met verstopping, voortstuwing of beschadiging. Bij een andere slokdarmaandoening, ‘slokdarmvarices' genaamd, raken de aders in het onderste deel van de slokdarm verwijd en verdraaid en ontstaan er snel bloedingen. (see Bloedingen in het maag‑darmkanaal) (see Behandeling)

illustrative-material.figure-short 1

Zo werkt de slokdarm

Zo werkt de slokdarm

Als iemand slikt, beweegt het voedsel via de mond door de keel, ook wel ‘farynx' (1) genoemd. De bovenste slokdarmsfincter opent zich (2), zodat het voedsel de slokdarm kan binnengaan, waar golven van spiersamentrekkingen (peristaltische bewegingen) het voedsel naar beneden duwen (3). Het voedsel passeert nu de onderste slokdarmsfincter (4) en beweegt zich verder naar de maag (5).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Verstopping van de slokdarm

Figures
Tables
Disclaimer