THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Kanker van de dunne darm

Kwaadaardige tumoren in de dunne darm zijn zeer zeldzaam. Ze komen per jaar bij minder dan 2 op de 100.000 mensen voor. Het adenocarcinoom is het meest voorkomende type kanker van de dunne darm. Adenocarcinomen ontstaan in de kliercellen van het slijmvlies dat de dunne darm bekleedt. Bij mensen met de ziekte van Crohn in de dunne darm is het risico van adenocarcinoom hoger dan bij anderen.

Symptomen en diagnose

Een adenocarcinoom kan bloedingen in de darm veroorzaken. Dit leidt tot bloed in de ontlasting en een darmafsluiting, wat vervolgens weer kan leiden tot buikkrampen, uitzetting (distensie) van de buik en overgeven.

De arts kan door het inbrengen van een endoscoop (een flexibele kijkbuis) via de mond en vervolgens via de twaalfvingerige darm en een deel van het jejunum (het eerste gedeelte van de dunne darm) de tumor lokaliseren en een biopsie uitvoeren (een weefselmonster afnemen voor microscopisch onderzoek). De arts kan soms tumoren van het ileum (het laatste gedeelte van de dunne darm) diagnosticeren door het inbrengen van een coloscoop (een endoscoop die wordt gebruikt om het laatste deel van het spijsverteringskanaal te bekijken) via de anus en deze via de gehele dikke darm op te voeren tot in het ileum. Röntgenonderzoek met bariumpap kan de gehele dunne darm zichtbaar maken, inclusief de omtrek van een tumor. Er kan een arteriogram (röntgenopname na injectie van een contrastmiddel in een slagader) worden vervaardigd van darmslagaders, in het bijzonder als de tumor bloedingen veroorzaakt. Bij een vergelijkbare techniek wordt de radioactieve stof technetium in de slagader gespoten, waarna deze stof op röntgenopnamen wordt gevolgd terwijl deze weglekt naar de darm. Deze onderzoeksmethode helpt om vast te stellen op welke plaatsen de tumor bloedt. De bloeding kan dan langs operatieve weg worden gestopt. Soms is een kijkoperatie nodig om een tumor in de dunne darm vast te stellen.

Behandeling

De beste behandeling voor alle typen kwaadaardige gezwellen is operatieve verwijdering van de tumor. Chemotherapie en radiotherapie na de operatie verlengen de levensduur niet.

illustrative-material.sidebar 3

Zeldzame vormen van kanker van de dunne darm

Carcinoïden kunnen in de kliercellen aan de binnenzijde van de dunne darm ontstaan. Carcinoïden scheiden vaak hormonen af die diarree en opvliegers veroorzaken. Chemotherapie en andere geneesmiddelen helpen soms om de door carcinoïden veroorzaakte symptomen te bestrijden.

Lymfoom (kanker van het lymfestelsel) kan zich in het middelste deel (jejunum) of in het laatste deel (ileum) van de dunne darm ontwikkelen. Door een lymfoom kan een deel van de darm stug of langer worden. Deze vorm van kanker komt vaker voor bij mensen met coeliakie. Chemotherapie en radiotherapie kunnen helpen om de symptomen te bestrijden en verlengen soms de levensduur.

Leiomyosarcomen ontstaan in de spiercellen in de wand van de dunne darm. Na operatieve verwijdering van leiomyosarcomen kan chemotherapie de levensduur enigszins verlengen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Goedaardige tumoren van de dunne darm

Next: Poliepen van dikke darm en endeldarm

Figures
Tables
Disclaimer